Komen: “Prachtige natuur van Westhoek ontdekken”

Foto WB
Redactie KW

Joël Lindeboom was 35 jaar opvoeder in het technisch instituut Saint-Joseph in Komen. Nu baat hij nog altijd een biowinkel uit, geeft toeristische gidsbeurten in de Plugstreet en houdt van stamboomonderzoek.

Joël Lindeboom woont in de Ten Brielenstraat in Komen, samen met zijn vrouw Cierylda Depuydt. Na 35 jaar als opvoeder in het technisch instituut Saint-Joseph in Komen, geniet Joël nu van zijn pensioen. “Kinderen een goede structuur en discipline meegeven was mijn ingesteldheid”, vertelt hij. “Op school was Frank Vandenbroucke één van mijn leerlingen. Hij kwam wel eens te laat op school vanuit Ploegsteert, tot ik hem vertelde dat hij best met de fiets zou komen. Daarna is hij nooit meer te laat gekomen.” (lacht, red.) “Misschien heeft hij door mij wel zo’n carrière uitgebouwd.”

Van een zwart gat sinds mijn pensioen is geen sprake. Ik ben nog altijd actief in onze biowinkel met natuurlijke producten Vitalys in de Pont-Neufstraat in Komen. Dit jaar vieren we het 30-jarig bestaan van de winkel. Het was op 4 november 1988 dat we de deuren mochten openen in de Wervikstraat. Zaken als levenskwaliteit, verantwoordelijkheid voor je gezondheid, respect voor mensen en onze planeet en gezonde producten hebben Cierylda en ik altijd aangesproken. Vijf jaar geleden hebben we een tweede vestiging geopend in de Pont-Neufstraat. We krijgen dus de kans om dit jaar twee verjaardagen te vieren. Onze schoondochter Céline Vantomme (33) helpt mee in de zaak. Mijn motto is: doe alles met passie en enkel met de glimlach kan je vooruitgang boeken.”

Plugstreet 1914-1918

Joël is ook toeristische gids van Plugstreet 1914-1918. “Sinds vier jaar vergezel ik herdenkingstoeristen die de Ieperboog bezoeken“, gaat hij verder. “Ik bezoek met hen enkele locaties, zoals Hill 63, het monument van de UEFA na de Christmas Truce, de talrijke mijnkraters en het Ploegsteert Memorial. Ik geniet van de Komense regio, maar ook de streek van Heuvelland, Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle fascineert me enorm. Ik ga er vaak fietsen om de prachtige natuur te ontdekken. Ook wandelen in de Westhoek spreekt me aan om de mooie landschappen te bezichtigen.” Een andere passie van Joël is stamboomonderzoek. “De naam Lindeboom is vrij zeldzaam. Hij duikt voor het eerst op in 1907 in Pittem bij een achtergelaten kind dat lag onder een… lindeboom. Ze kenden de naam van het kind niet en dus werd het Lindeboom. Sindsdien komt de familienaam vaker voor in de regio van Pittem en Kortrijk. Ik zou graag enkele nazaten van dat gevonden kind in Pittem ontmoeten.”

“Ik raadde Frank Vandenbroucke aan om met de fiets naar school te komen”

“Mijn familie is heilig voor mij”

Joël heeft een heel druk leven, zo is hij ook lid van tal van adviesraden. “Mijn streek, die zit in mijn hart. Komen-Waasten is zo mooi met de gouden rivier de Lys, de bossen en heuvels. Ik ben al 35 jaar lid van natuurclub van Komen.” Hij is een echte familieman. “Mijn familie is heilig voor mij. “We hebben twee kinderen: Jean-Baptiste en Benjamin die ons vier kleinkinderen geschonken hebben: Owen, Manon, Raphaël en April.” Joël is tweetalig. “Mijn ouders spraken ook Frans en Nederlands. Mijn vader kwam uit het Franse Comines, terwijl mijn moeder een Vlaamse was uit Wervik. Dat heeft nooit voor een taalprobleem gezorgd. Het West-Vlaams is ons zelfs met de paplepel meegegeven.” (lacht, red.)

Mister Bean in Komen

Joël staat bekend als een komiek. “Twee jaar geleden viel 1 april op een vrijdag. En dat was net de dag van de Last Post in Ploegsteert. Ik had een plan opgevat om de mensen beet te nemen. Op Facebook had ik de tekst geplaatst: ‘Dit jaar zal de Last Post uitzonderlijk worden opgedragen aan de dood van de Engelse soldaat Robert Atkinson. Hij is exact honderd jaar geleden gestorven en daarom zal op die speciale Last Post ook een gast aanwezig zijn: zijn kleinzoon Rowan Atkinson, beter bekend als de acteur van het typetje Mister Bean. Hij zal er een krans neerleggen en aansluitend zal hij in café A l’Auberge handtekeningen uitdelen.’ Hoewel het duidelijk een 1 aprilgrap was, is er die dag nog nooit zo veel volg geweest op de Last post en later in het café.” (lacht, red.) Joël is trots dat hij zich nu Krak van zijn gemeente mag noemen. “Ik probeer altijd een ambassadeur te zijn voor mijn gemeente. Het zal ook heel fijn zijn om de Kraks van de andere gemeenten te ontmoeten in Brugge. Het is een erkenning die ik enorm apprecieer. De andere genomineerden leveren overigens ook uitstekend werk.”

Bio Joël Lindeboom

Privé

Joël is 61 jaar geleden geboren in Wervik. Dit jaar viert hij zijn 40ste huwelijksjubileum met zijn vrouw Cyrielda Depuydt. Ze hebben twee kinderen Jean-Baptiste (37) en Benjamin (33) en vier kleinkinderen Owen, Manon, Raphaël, en April. Het gezin woont in de Ten-Brielenstraat in Komen.

Loopbaan

Hij was 35 jaar opvoeder in het technisch instituut Saint-Joseph in Komen. Nu baat hij nog steeds biowinkel Vitalys uit.

Vrije tijd

Toeristische gidsbeurten en stamboomonderzoek.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak