Komen Nederlanders het Vat van Rodenbach leegdrinken?

© STEFAAN BEEL
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Een Nederlandse website met uit-tips ontdekte dat er bij de aanvang van de Batjes een gratis vat van Rodenbach wordt geschonken. De Nederlanders komen vrijdag naar eigen zeggen met 5 bussen naar Roeselare.

In West-Vlaanderen, en zeker in de ruime omgeving van Roeselare, is het fenomeen van het ‘Vat van Rodenbach’ genoegzaam bekend. Bij de aanvang van de Batjes van Roeselare zet Brouwerij Rodenbach een vat van een paar duizend liter van het zurig bruintje op de Grote Markt. De liefhebbers kopen één keer een kruik, elk jaar weer voorzien van een verse afbeelding uit de Roeselaarse folklore, en die kunnen ze dan naar eigen dorst de hele avond laten bijvullen, tot het vat leeg is.

Het concept was ook wel bekend bij enkele bierliefhebbers of aangespoelden, maar het bleef toch altijd een Roeselaarse verhaal. Tot dit jaar misschien, want de Nederlandse website Fronza kwam het vat op het spoor en beveelt het meteen aan aan de vele duizenden Hollandse lezers. Gratis bier, da’s een concept dat onze noorderbieren ook wel aanstaat natuurlijk. De website waarschuwt meteen ook dat het er op aankomt vroeg genoeg te zijn en komt naar eigen zeggen meteen met vijf bussen naar Roeselare.

De Roeselaarse Rodenbachliefhebbers wezen gewaarschuwd. Staan vrijdagavond een paar honderd (of meer) dorstige Hollanders met hun kruik te zwaaien? En zal er na de -vermoedelijk oranje- invasie nog wel iets overschieten voor zij die niét van bij het aanvangsuur present kunnen zijn?

Wij sturen er vrijdag alvast onze dorstigste medewerker op af!

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier