Kolonel Pol Vanden Berghe in Ankara: “Gewone leven in Ankara herneemt zich”

Pol Vandenberghe en zijn echtgenote Ann Dewulf wonen momenteel in Ankara. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

In Ankara in Turkije is woensdagavond een autobom ontploft. Daarbij vielen zeker 28 doden en 61 gewonden. De Roeselaarse kolonel Pol Vanden Berghe bevond zich op dat moment in de onmiddellijke nabijheid. “Dankzij mijn militaire achtergrond kon ik de kalmte bewaren.”

Kolonel Pol Vanden Berghe (54) uit Roeselare is militair attaché in Ankara. Daar is hij bevoegd voor Turkije, Azerbeidzjan en Georgië. Sinds 1 augustus 2013 opereert hij vanuit de Turkse hoofdstad.

“Ik was net op weg naar het centrum van Ankara om er een receptie bij te wonen”, zegt hij. “Mijn vrouw Ann Dewulf zat naast mij in de wagen. Toen we een tunnel inreden, zagen we tal van ambulances en politiewagens voorbijrijden. Er waren overal zwaailichten te zien.”

De aanslag met de bomauto was gericht op een militair konvooi, dat militairen naar hun onderkomen bracht. “De bom ontplofte vlakbij het hoofdkwartier van de Turkse generale staf en in de buurt van het parlement en andere regeringsgebouwen. In het hart van militair en wetgevend Turkije, met andere woorden. De explosie moet erg krachtig geweest zijn, want overal in de omgeving liggen de ramen aan diggelen.”

Ex-Joegoslavië

Kolonel Pol Vanden Berghe besloot om zichzelf en zijn echtgenote zo snel mogelijk van de plek van de bomaanslag te verwijderen. “Ik had meteen door dat het ernstig was”, vervolgt hij. “Onderweg heb ik toch even halt moeten houden, zodat mijn vrouw haar emoties kon plaatsen. Ikzelf heb daar als militair minder moeite mee.”

“De mensen hebben hier al veel meegemaakt. Uiteraard is elke dode er een te veel”

Vanuit zijn militaire achtergrond wist Pol Vanden Berghe de kalmte te bewaren. “Begin jaren negentig was ik gelegerd in ex-Joegoslavië”, legt hij uit. “Daar heb ik een en ander meegemaakt, waardoor ik snel de klik kan maken. Maar dat neemt niet weg dat deze aanslag een verschrikkelijke gebeurtenis is. Wat gisteren gebeurd is, flitste me terug naar die harde jaren.”

De bomauto zorgde voor een hevige explosie.
De bomauto zorgde voor een hevige explosie.© BELGA

Geen andere gewoontes

De aanslag maakt de in Kortrijk geboren Roeselarenaar echter niet bang. “We wonen immers in Turkije. Hier worden al dertig jaar aanslagen gepleegd. Vooral in het zuid-oosten, maar nu worden ook steden als Istanbul en Ankara geviseerd”, aldus Pol, die in Izegem opgroeide.

“Ook nu weer wordt de PKK (de Koerdische Arbeiderspartij, red.) geviseerd. Maar wij zijn niet van plan om nu met de daver op het lijf door het leven te stappen. We veranderen onze gewoontes niet. Maar wat we al langer dan vandaag doen, is grote menigtes en manifestaties vermijden. Je zal ons op zaterdag niet snel op een lokale markt of bazar aantreffen. Ook Buitenlandse Zaken raadt die instelling aan.”

Volgens Pol Vanden Berghe is het dagelijkse leven in Ankara ondertussen weer hernomen. “De mensen hebben hier al veel meegemaakt. Uiteraard is elke dode er een te veel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier