Koksijde reageert op mogelijke sluiting militaire kazerne door besparingen bij defensie

Redactie KW

Burgemeester Marc Vanden Bussche wenst te reageren op de berichten in de media van afgelopen donderdag betreffende een mogelijk sluiting van de militaire kazerne in Koksijde (en Ieper).

“Allereerst wil ik duidelijk stellen dat ik officieel niet op de hoogte ben gebracht en alles ook via de media heb vernomen. We hebben een afspraak gevraagd met de nieuwe minister van Landsverdediging Steven Vandeput om over de toekomst van basis Koksijde te spreken.”

Voor de burgemeester komen de berichten niet als een verrassing. “Kijk, de basis van Koksijde is al ingekrompen van luchtmachtbasis tot helikopterbasis. Vroeger was basis Koksijde zelfs een opleidingscentrum, met verplichte legerdienst. Heel wat mensen hebben daar mooie herinneringen aan en zijn later inwoner of tweede resident geworden. We zagen de F-16 toestellen vertrekken, er zijn al een paar jaar geen airshows meer, het personeelsbestand is ingekrompen en veel gebouwen in de kazerne staan troosteloos leeg.”

Sociale gevolgen

Ondertussen zijn al een 6-tal jaar gesprekken aan de gang over een mogelijke reconversie van de basis. Uiteraard is er aandacht voor de sociale gevolgen. “Ik zou het enorm spijtig vinden voor de mensen van de kazerne. Voor de werkgelegenheid in deze streek is het opnieuw een klap.”

“Kleine nuance toch, die ik als burgemeester van Koksijde maak, er zijn niet zoveel mensen uit eigen gemeente nog tewerkgesteld op de basis. Maar dat neemt niet weg dat het op sociaal vlak een pijnlijke beslissing zou zijn. Anderzijds ziet Marc Vanden Bussche ook opportuniteiten. Stel dat de rescue-activiteiten in privéhanden worden gelegd, dan zal het voortbestaan van de basis van Koksijde inderdaad geen zin meer hebben. En dan zie ik ook enkele opportuniteiten voor de vrijgekomen gronden.”

“Onder leiding van het provinciebestuur, dat de stedenbouwkundige invulling van dit domein moet realiseren zijn gesprekken en brainstormsessies aan de gang. Gedeputeerde De Block en vooral eerste gedeputeerde Guido Decorte doen belangrijke inspanningen om het domein, indien vrijgemaakt, zo zinvol mogelijk in te vullen voor alle inwoners.”

Herlocalisatie

“We denken bijvoorbeeld aan de herlocalisatie van het politiekantoor. De nieuwbouw was nu voorzien op het Marktplein, de herlocalisatie en centralisatie van de gemeentelijke Technische diensten (technisch onderhoud, technieken, groendienst, containerpark). Daarop voortbouwend zouden we op hun huidige locaties betaalbare woonzones kunnen creëren.”

“We denken ook aan een strategisch toekomstproject in het kader van luchtvaarttoerisme zoals in Le Touquet. Daar komen sportvliegtuigen de vrijdagavond toe en gaan op zondagavond weer naar huis. Het zijn toestellen zonder lawaaihinder. De startbanen en pistes zouden dan beheerd kunnen worden door onze bloeiende West Aviation Club.”

“Uiteraard is het veel te voorbarig om hierover in detail te gaan. In februari 2015 houden we samen met de Provincie die de leiding heeft over het project een persconferentie waarin we alles kunnen duiden.”

“Nu is het wachten op de afspraak met de minister van Defensie”, besluit Marcus Vanden Bussche.

(ED-Foto ED)