Kogel eindelijk door de kerk voor collegesite in Tielt

Tussen de gebouwen in komt er een wandelboulevard en ook veel groen. (GF)
Jos Remaut

Gisterenavond gunde het Tieltse schepencollege de ontwikkeling van de collegesite aan de Tijdelijke Handelsvenootschap (THV) Kortrijkstraat. Het startschot voor een gigantisch project in volle centrum van Tielt: er komen 141 appartementen, 70 serviceflats, een dienstencentrum en 4.000 vierkante meter winkeloppervlakte.

Al jaren en jaren waren er allerhande plannen voor de invulling van deze zone van zowat anderhalf hectare groot, gelegen tussen de Kortrijk- en de Ieperstraat. Al 15 jaar zijn de meeste van de gronden ervan eigendom van de stad, maar telkens rezen er problemen. Het huidige stadsbestuur vatte de koe nu eens echt bij de horens en is bijzonder fier een project te kunnen voorstellen dat een heel nieuwe uitstraling moet geven aan het centrum en inspeelt op de trend om opnieuw compacter te gaan wonen, in de stad.

De appartementen worden in vijf blokken naast het college ondergebracht, met telkens winkelruimte op de benedenverdieping. Elk van de blokken zal een verschillende hoogte hebben, maar men gaat nergens hoger dan de nokhoogte van het oude collegebouw, dat gerenoveerd wordt tot woongelegenheid en in het project geïntegreerd wordt. De gevel aan de kant van de Kortrijkstraat blijft bewaard. In een van de blokken zal ook het dienstencentrum van het OCMW worden ondergebracht, dat nu in het Vijverhof zit.

Hedendaagse winkelstad

Het stadsbestuur is er alvast rotsvast van overtuigd dat 4.000 vierkante meter extra winkeloppervlakte niet te hoog gemikt is voor een stad als Tielt: “Heel wat handelszaken willen zich nu niet in Tielt vestigen wegens gebrek aan voldoende grote ruimtes”, zegt schepen voor Lokale Economie Grietje Goossens. “Ook een aantal handelaars uit de Kortrijkstraat gaven al aan dat ze op zoek zijn naar meer ruimte. Wat dan in de Kortrijkstraat zelf weer gelegenheid kan bieden aan nieuwe, kleinschalige initiatieven.”

Winkelen wordt in de toekomst dus echt weer fun in Tielt, temeer daar er een nieuwe, half ondergrondse parking met meer dan 300 plaatsen zal worden aangelegd, die zowel bereikbaar zal zijn via de Kortrijkstraat, als via een nieuw aan te leggen toegangsweg vanuit de Ieperstraat, naast Mulle de Terschueren.

Maar zover is het lang nog niet, want voor de volledige realisatie wordt op een termijn van zowat zes jaar gerekend. Uiteraard zullen de werken én de ingebruikname fasegewijs gebeuren.

THV Kortrijksstraat is een tijdelijke handelsvennootschap tussen Vlaemynck Invest en AO Van Tornhaut, een bouwbedrijf dat deel uitmaakt van de holding VT Invest uit Aalter.

Glimmend van trots over hét inbreidingsproject van de eeuw: de schepenen Grietje Goossens, Veerle Vervaeke en Pascale Baert, met burgemeester Els De Rammelaere.
Glimmend van trots over hét inbreidingsproject van de eeuw: de schepenen Grietje Goossens, Veerle Vervaeke en Pascale Baert, met burgemeester Els De Rammelaere.© Foto WME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier