Koekelaarse aangekomen in Gibraltar, na 1.200 km op blote voeten en met kleuter op de rug

Redactie KW

Moe, met een pijnlijke rug en kapotte voeten. Zo kwam Ilse Longuet (34) zondag na 1.200 kilometer op blote voeten in Gibraltar aan. De jonge mama stapte 101 dagen met haar tweejarige dochter op de rug.

Ilse uit Koekelare stapte vanuit Barcelona langs de Spaanse kust tot in Gibraltar. De kleine Helinah in een draagdoek op haar rug. Zoveel mogelijk langs het strand. Maar ook vaak langs de promenades. En als het echt niet anders kon langs kliffen en over pijnlijke stenen paadjes. En Ilse had een doel: geld inzamelen voor het goede doel. Met haar actie wilde ze aandacht vragen voor de omstandigheden waarin Keniaanse kinderen vaak kilometers naar school moeten stappen.

Zondagmiddag kwam ze eindelijk op haar eindbestemming aan. Helemaal doorweekt, want de hemelsluizen boven Gibraltar waren open gegaan. “Ik had het me in mijn hoofd wel iets anders voorgesteld”, zegt Ilse lachend. “Helinah vroeg zich al luidop af of we wel in Gibraltar waren. Alles was grijs en miezerig.”

Maar de regen kon de glimlach niet van Ilses gezicht spoelen. Zij is terecht apetrots op haar prestatie. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik een paar keer aan opgeven heb gedacht. In het begin voelde ik me zwak en mentaal was het soms echt lastig. Maar eenmaal we over de helft waren, voelde ik me sterk en gedreven. Op de moeilijke momenten dacht ik aan de steun en donaties die bijna dagelijks binnen kwamen. En dat gaf me de energie om telkens door te gaan.”

Koekelaarse aangekomen in Gibraltar, na 1.200 km op blote voeten en met kleuter op de rug

In totaal zamelde Ilse al zo’n 5.500 euro in. Geld dat integraal naar waterfilters en voedselpakketten voor de sloppenwijk Kibera, aan de rand van de stad Nairobi, gaat. Daarnaast haalde Ilse ook al 400 paar tweedehands kinderschoenen op. Die komt ze nu persoonlijk in heel wat Belgische schoenenwinkels ophalen. “We zullen de schoenen naar Kenia versturen en daarna ga ik zelf ook met mijn Keniaanse vriend en Helinah naar daar”, zegt Ilse. “Het plan is om er drie maanden in een weeshuis te werken als vrijwilligers en daarna een nieuw ‘project’ op poten te zetten. Dat is echt wel mijn ding. Het is geweldig om te zien hoe iedereen op zijn of haar manier aan zoiets meewerkt.”

Koekelaarse aangekomen in Gibraltar, na 1.200 km op blote voeten en met kleuter op de rug

Eén persoon zal Ilse in het bijzonder bijblijven: Antoine, een Fransman op rust. “Ik leerde hem kennen op het strand in Denia en hij heeft voor mij een groot verschil gemaakt. We hadden plots een huisje waar we in geval van nood konden overnachten. Of een plekje waar Helinah dagelijks een dutje kon doen. Of een restaurant op wielen. Die man had echt engelengeduld. Als ik in nood was, kon ik hem bellen en stond hij er binnen het uur om te helpen. Hij stond ons bij tot in Gibraltar. Het afscheid viel zwaar. Zo’n mensen kom je maar zelden tegen.”

Koekelaarse aangekomen in Gibraltar, na 1.200 km op blote voeten en met kleuter op de rug

Wie zijn of haar steentje alsnog wil bijdragen kan dat nog een veertigtal dagen doen. Dat kan online via www.gogetfunding.com/the-1000-km-barefoot-walk. Meer info vind je ook op Ilses Facebook-pagina The 1000 km Barefoot Walk.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier