Olivier Overstraete (23) aan de slag in hoofdzetel Apple in Californië

Redactie KW

LinkedIn stelde onlangs een lijst samen met honderd bedrijven die bij werkzoekenden het meest in trek zijn. Technologiegigant Apple Inc. prijkt helemaal bovenaan. De 23-jarige Knokke-Heistenaar maakte zijn droom waar en checkte er vorige week in.

Aan de slag gaan bij het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple in de hoofdzetel in Cupertino is een optie die niet voor iedereen is weggelegd. Je moet echt wel iets meer te bieden hebben dan al de anderen. Daarbij moet je concurreren met bollebozen die cum laude zijn afgestudeerd aan Amerikaanse topuniversiteiten. En àls je bent aangenomen, moet je rekening houden met hard werken, strakke deadlines en veel overwerken. Olivier Overstraete kan het allemaal niet deren. De 23-jarige Knokke-Heistenaar maakte zijn droom waar en checkte begin deze week in bij informaticareus Apple Inc.

Bij Apple zwaaien de deuren niet zomaar open. Ik deed er drie jaar over

Het sociale netwerk LinkedIn stelde onlangs een lijst samen met honderd bedrijven die bij werkzoekenden het meest in trek zijn. Technologiegigant Apple Inc. prijkt helemaal bovenaan. Tussen droom en werkelijkheid gaapt er echter een wereld van verschil, want weinigen zijn uitverkoren. “Bij Apple zwaaien de deuren niet zomaar open. Ik deed er drie jaar over”, vertelt Olivier Overstraete, die aan de Howest hogeschool in Brugge afstudeerde als bachelor toegepaste informatica, over zijn droomjob. “In 2016 probeerde ik in mijn laatste studiemaanden als software engineer de programmeertaal Swift ontwikkeld door Apple uit en maakte een 2D Game. Ik liet simpelweg een vliegtuigje tussen allerlei objecten vliegen. Niet omdat ik ambitie heb om later games te maken. Maar gewoon om met het besturingssysteem kennis te maken. Toevallig was er op dat moment een wedstrijd van Apple voor studenten waarbij je ontwerpen kon insturen samen met een tekstje en je cv.”

Uitnodiging

Wereldwijd waren er massaal veel inschrijvingen. Uiteindelijk kregen er tweehonderd studenten een uitnodiging in hun bus voor de Worldwide Developers Conference in San Francisco. En daarbij dus Olivier. “Als jonge student voelde ik me er in het begin wat onwennig. Op je naambordje prijkte een vlag van je land. Dat bleek snel een ijsbreker. Er waren 7.000 ontwikkelaars van bedrijven van over heel de wereld. Ik leerde er heel wat mensen kennen waarmee ik nog altijd contact heb. Het was een enorme ervaring.”

Olivier Overstraete (23) aan de slag in hoofdzetel Apple in Californië
© Getty Images

Een ervaring die Olivier geen stap dichter bij Apple bracht, want het personeel van de elektronicabedrijf wisselt op conferenties en congressen geen contactgegevens uit. Maar uitstel is geen afstel. Zeker niet als je ambitieus bent en over een flinke dosis uitzonderlijk talent beschikt. Nadat hij bachelor software engineer werd, stak Oliver Overstraete nog een tandje bij. “Straks komt er nog een bachelordiploma bij: consulent toegepaste informatica. Alhoewel ik nog halftijds studeerde, ging ik bij mijn gewezen docent Johan Coppieters en Nowjobs aan de slag. We maken er mobiele applicaties met als doelgroep studenten”, aldus Olivier die ondertussen apps ontwikkelde voor iPhone, iPad en Apple TV.

Stagecontract

“In 2017 stuurde ik opnieuw een ontwerp binnen voor de Worldwide Developers Conference en behoorde ik opnieuw bij de gelukkigen die in juni vorig jaar naar San Jose in Californië mochten. Toevallig was ik op dat moment bezig met een applicatie waarmee ik compleet vastzat. Ik maakte een afspraak met een Apple-engineer die ik op de WWDC ontmoette om samen het probleem te bespreken en te verhelpen. Na een paar uur samen zoeken, merkte ik dat er iets onvolledig was in de documentatie. De Apple-engineer vond het straf dat ik het foutje gevonden had.”

Het moeilijkste wordt het omgaan van het gemis van mijn vriendin Sofie

Vanaf dan ging het voor Olivier in sneltempo. “Mijn gewezen docent en werkgever Johan Coppieters deed een aantal jaren geleden zelf een onderzoeksproject bij Apple en kende er nog een aantal mensen. Johan schreef een aanbevelingsbrief. Toevallig was zijn contact dezelfde man die ik ontmoette: softwareontwikkelaar Craig Frederigte.”

“Begin oktober vorig jaar had ik een eerste keer contact met iemand van Apple. In een eerste telefonisch gesprek informeerde die persoon naar de projecten die ik deed, wat ik studeerde… Een week later volgde een tweede gesprek: een test van mijn technische kennis. Ik wist blijkbaar op alles een correct antwoord. Een derde gesprek ging over de applicaties die ik al maakte. Vanaf toen had ik het gevoel dat het helemaal goed kwam. Half oktober volgde een vierde afrondend gesprek en wist ik dat ik half november mijn koffers mocht pakken voor een stagecontract van vier maanden.”

Op hemelvaartsdag reisde Oliver Overstraete naar de VS af waar hij vorige maandag in Apple-Park, het futuristische hoofdkwartier in het Californische Cupertino, aan de slag ging. “Wat ik er precies mag en kan doen, weet ik nog niet. Ik ken de buitenkant van een iPhone en iPad. Ik weet hoe het werkt, maar voor mij blijven er nog veel geheimen te ontdekken.”

Over een aantal jaren hoop ik mijn eigen team te leiden

“Apple staat voor mij voor innovatie. Apple is niet in alles de eerste maar wat ze doen is topkwaliteit! De manier waarop ze gezichtsherkenning uitwerkten, is revolutionair.”

Droom

“Met mijn stagecontract bij Apple gaat een droom in vervulling. Of er straks een verlengstuk volgt en mijn periode als stagiair wordt omgezet in een vast contract hangt af van mijn beoordeling na mijn ‘internship’ bij Apple. Maar voor hetzelfde geld zeg ik zelf: dit was een leuke ervaring maar ik hou het voor bekeken. Want er komt een gigantisch grote uitdaging op mij af. Het werk zal me sowieso bevallen en ik ken al voor een groot stuk de omgeving. Dat is een voordeel. Ik verblijf in Sunnyvale dichtbij de Apple Campus in een mini community. Ik deel mijn appartement met een Californische student uit de universiteitsstad Berkeley. We beschikken elk over onze eigen bad- en slaapkamer. Weet je wat het allermoeilijkste wordt? Ik ga mijn vriendin Sofie heel hard missen. Maar ze weet dat dit iets is waar ik al lang heel fel naar uitkijk en waar ik keihard voor werkte. Ze komt in september op bezoek. Dan doen we een rondreis van drie weken langs de natuurparken.”

“Hoe ik mijn toekomst zie? Voorlopig zie ik mezelf als een software engineer die meewerkt aan zowel het maken van het product als aan de uitwerking van het idee. Over een aantal jaren hoop ik mijn eigen team te leiden!”

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier