Knokke-Heist viert 104-jarige Lazarie Maes

Redactie KW

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist zette zijn oudste inwoonster in de bloemen.


Lazarie Maes vierde in het woon- en zorgcentrum Onze Lieve Vrouw Onbevlekt haar 104de verjaardag. Lazarie Maes werd geboren te Ettelgem op 24 juli 1910 in een gezin van zes kinderen. Ze trad binnen in het klooster van de Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis te Heist aan zee op 8 september 1928 als zuster Genoveva. Op 10 april 1931 werd ze geprofest. Ze vierde haar gouden jubileum in 1981 en haar diamanten in 1991.

Kleuterleidster

Lazarie was actief als kleuterleidster. Ze begon in 1938 te Brugge Sint-Pieters. Daarna kwam ze ook te Oostduinkerke en te Veldegem tot in 1959 haar stem het begaf en bij kleuters moet je vertellen en zingen. Nadien was zuster Genoveva actief in de keuken van het klooster. Tot op hoge leeftijd trok ze elke week te voet naar de markt van Brugge. Van Sint-Pieters naar Brugge en terug. “t was een heel eind”, aldus Lazarie.

Tijdens de oorlog woonde ze in Oostduinkerke. De kerk werd heel vernield en het klooster werd platgegooid. “Met de zusters en enkele buren zaten we in de kelder. Na enkele dagen werden ze bevrijd. De schrik deed ons allesbehalve deugd.”

In 1998 kwam Lazarie Maes definitief naar Heist.

(DM)