Knokke-Heist investeert 4,6 miljoen euro in volledig nieuwe wandelboulevard in Duinbergen

Het is voor de buurtbewoners nog even op de tanden bijten, maar het eindresultaat belooft de moeite waard te zijn. © MM
Redactie KW

De volledige heraanleg van de Duinenberglaan in Knokke-Heist krijgt stilaan vorm. Sinds vrijdagavond zijn de Knokkestraat en het eerste stuk voor het station volledig afgewerkt. Tegen eind juni moet de volledige laan omgebouwd worden tot een moderne wandelboulevard met beplanting. Bijzonder aandachtspunt daarbij is de drempelvrije voetpaden. “Rolstoelgebruikers en kinderwagens kunnen op die manier zonder probleem van het station tot aan de Zeedijk wandelen”, zegt schepen van Openbare Werken Philippe Vlietinck. Kostenplaatsje: 4,6 miljoen euro.

Het afronden van de eerste fase maakt meteen de ambities van het gemeentebestuur duidelijk. Voor het station van Duinbergen is de Duinbergenlaan nu al omgetoverd tot een moderne, brede boulevard mét hoogwaardige materialen. De aangelegde weg is afgewerkt in zandstructuur, wat een speciaal uitzicht tot gevolg heeft. “Het eindresultaat zal zéér mooi zijn. Door de gebruikte materialen en kleuren komt het ‘kustgevoel’ tot leven“, gelooft schepen Philippe Vlietinck (Gemeentebelangen) volop in het project. De komende maanden moeten buurtbewoners wel nog even op de tanden bijten. De volgende fases van het project omvatten ingrijpende rioleringswerken.

Begrip

Het tweede deel van de Duinbergenlaan tot aan het Heliospad blijft nog minstens tot eind juni volledig onderbroken. Voor de buurtbewoners betekent dat fikse overlast. Niet alleen staan er dagelijks heel wat kranen en werkmannen voor hun deur, ook de bereikbaarheid van hun woning is zeer beperkt. “Gelukkig kunnen we rekenen op heel wat begrip“, gaat schepen Vlietinck verder. “Ik snap dat zo’n ingrijpende werken voor je deur allesbehalve evident zijn. Maar ik wil toch benadrukken dat het eindresultaat telt. Zoals ik eerder zei zal het de moeite waard zijn.”

Het belangrijkste aandachtspunt van de werken is het aanleggen van drempelvrije voetpaden én een aantrekkelijke boulevard met voldoende groen. Naast de buurtbewoners kunnen ook dagjestoeristen daar hun voordeel mee halen. “Het einddoel is om een mooie voetgangerszone te creëren van het station van Duinbergen tot aan de Zeedijk. Door de lage drempels – op de hoogte plaats maximaal twee centimeter – kunnen rolstoelgebruikers zonder problemen afstappen van de trein en tot de Zeedijk rijden”, gaat Philippe Vlietinck verder. “Ook jonge gezinnen met kinderwagens zullen veel minder moeite hebben om de voetpaden op te wandelen.”

4,6 miljoen euro

Het kostenplaatje van het project wordt geschat op 4,6 miljoen euro. De werken in de Knokkestraat, die nu dus terug open is, liepen door omstandigheden vertraging op. Aannemers zijn nu volop bezig met de ingrijpende rioleringswerken. Er wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd in de Duinbergenlaan en Knokkestraat waardoor op termijn in heel Duinbergen het regenwater en afvalwater gescheiden kan afgevoerd worden. “Noodzakelijke werken”, besluit schepen Vlietinck. “De vorige riolering was volledig verouderd.” In juni 2018 moet de Duinbergenlaan volledig klaar zijn.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier