Knokke: “Dit is een stimulans om verder te doen”

Annie Poissonnier werd tien jaar na haar man Andre Desmidt eveneens verkozen tot Krak van Knokke-Heist. (Foto DM)
Redactie KW

Voor Annie Poissonnier (69) werd 2017 een echt boerenjaar. In het najaar mocht de gewezen directrice van de Sint-Jansschool (de Keuvelhoek) pronken met de prestigieuze Cultuurdrager. Door de lezers van het Brugsch Handelsblad werd de voorzitster van het Davidsfonds verkozen tot Krak van Knokke-Heist.

“Ik was al tevreden dat ik tot de selectie van de genomineerden behoorde. Voor mij was het een teken dat men mijn inzet apprecieert. Dat ik tot Krak-laureate verkozen werd, maakt me trots en tegelijk ontroerd. Wat deze prijs voor mij betekent? Het is brede waardering voor mijn inzet in het verenigingsleven waar men in de loop der jaren ook veel van terug krijgt. Dat men mij een stille kracht achter de schermen noemt voor wie een woord een woord is, voelt goed aan.”

vlaamse kermissen

“Tegelijk is de prijs speciaal. Tien jaar geleden werd mijn echtgenoot Andre Desmidt verkozen tot de allereerste Krak-laureaat van Knokke-Heist”, weet Annie Poissonnier die het meest trots is op haar carrière als directrice. “Onmiddellijk na mijn opleiding als onderwijzeres in Eeklo ging ik aan de slag in de Sint-Jansschool in de Keuvelhoekstraat. 19 jaar gaf ik er les toen ik werd benoemd tot schoolhoofd voor een termijn van opnieuw 19 jaar. Op mijn eerste dag als directrice mocht ik minister van onderwijs Daniel Coens ontvangen. Bij het plaatsen van vlaggenmasten hadden we met een spade een ondergrondse telefoonlijn geraakt en we zaten zonder telefoon. Dit tot grote ergernis van de veiligheidsdiensten. De Vlaamse kermissen op school waren legendarisch evenals de bezoeken van Sinterklaas. Door de jaren heen nam administratie meer en meer tijd in beslag. Toch was het persoonlijk contact met ouders en kinderen voor mij prioritair. Langs straat word ik door mijn oud-leerlingen nog steeds met veel enthousiasme begroet.”

regelmatig events

“Tijdens mijn loopbaan kende ik twee passies: mijn gezin en mijn school. En toch was er ruimte voor meer. In 1975 kwam wijlen Herman Aernouts mij aanspreken om bestuurslid te worden van Volksontwikkeling en Davidsfonds. Het verenigingsleven sprak mij aan en ik hapte toe. In 2005 werd ik kringverantwoordelijke voor gepensioneerde leerkrachten aangesloten bij het COV. Sinds vijf jaar fungeer ik als voorzitter van het Davidsfonds. In samenwerking met VTB cultuur Knokke-Heist organiseren we onder de noemer Volksontwikkeling regelmatig events in Scharpoord.”

“Tien jaar geleden werd mijn man verkozen tot eerste Krak-laureaat”

“We amuseren ons enorm in Tenerife”

Annie Poissonnier mag dan wel een stille kracht zijn. Ze heeft over alles een uitgesproken mening. Politiek trekt onze Krak-laureate duidelijk niet aan. “Ik heb nooit overwogen om in de politiek te gaan. Als je ziet hoe ze elkaar koeioneren, dat begrijp ik echt niet. Ik geef liever het beste van mezelf om anderen te helpen”, weet Annie Poissonnier voor wie Knokke-Heist de gemeente van haar hart is. “Wij reizen graag en houden van toeristische uitstappen. Maar telkens opnieuw zijn we blij om terug thuis te zijn. Knokke-Heist heeft nog altijd dat tikkeltje meer. Samen met Andre, die jarenlang directeur van toerisme was, leerde ik alle mooie plaatsjes van Knokke-Heist kennen.”

“In Knokke-Heist laten we ons graag culinair verwennen. Mijn lievelingseten? Ik eet alles, maar probeer graag iets nieuws uit. (brede grijns) Als ik dat durf te doen dan krijg ik steevast commentaar van Andre: je heb te veel Sandra Bekkari gelezen. De mooiste plek? Er zijn er zoveel.”

“De grootste troef van Knokke-Heist is dat men zich hier vrij en veilig kan bewegen, wandelen en fietsen. Sinds we gepensioneerd zijn, willen we elke namiddag naar buiten. Als ik één zaak mag aanklagen dan is het de netheid. Vooral in de zomer kan dat beter. Waarmee ik niet met een beschuldigende vinger naar het gemeentebestuur wil wijzen. Zij sturen ruim voldoende personeel op pad om het proper te houden. Maar het zijn de mensen zelf die er dikwijls een zootje van maken. Met de avond- en nachtophalingen is de netheid van de gemeente er alleszins op vooruit gegaan. Of we ooit nog aan verhuizen denken? Daarvoor is Knokke-Heist te mooi. Maar we houden ook van de zon. Vroeger dachten we dat Tenerife iets voor oude mensen is. Maar nu amuseren we er ons geweldig. Er heerst een aangename temperatuur. Je kan er van ‘s ochtends tot ‘s avonds wandelen, terrasjes doen, ‘s avonds rustig buiten komen…”

Bio Annie Poissonnier

Privé

Annie Poissonnier (69) is geboren in Kontich. Haar vader was rijkswachter en werd enkele maanden na haar geboorte overgeplaatst naar de brigade van Knokke.

Opleiding en loopbaan

Annie is gehuwd met Andre Desmidt. Het paar heeft twee dochters: Sybille (45) en Nathalie (44). Sybille geeft les in de Sint-Jansschool en Nathalie werk als verpleegster in AZ Zeno.

Vrije tijd

“Ik heb het geluk om samen met Andre te kunnen genieten van het leven. Wij zijn 47 jaar gehuwd. Onze inzet voor het verenigingsleven wisselen we af met een reisje of een uitstap. We genieten van sociaal contact.”

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak