KMI meet warmterecord in Koksijde met 34,9 graden

25/08/16 om 21:22 - Bijgewerkt om 21:22

Met 32,5 graden in Ukkel was donderdag voorlopig de warmste dag van het jaar, maar woensdag was het nog net iets warmer in Koksijde. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw.

KMI meet warmterecord in Koksijde met 34,9 graden

Ukkel wordt beschouwd als de referentie voor het hele land. Lokaal bereikte het kwik nog hogere waarden, zo was het donderdag in Zelzate in Oost-Vlaanderen met 34,7 graden het warmst. Overal werden temperaturen boven de 30 graden gemeten, behalve in Saint-Hubert en Mont-Rigi (Hoge Venen). Woensdag was het lokaal, in Koksijde, nog net iets warmer. Toen bereikte het kwik 34,9 graden.

Hittegolf pas dit weekend duidelijk

Dehenauw verwacht niet dat er vrijdag jaarrecords gebroken worden, maar zaterdag kan het wel nog gebeuren. Of we een hittegolf meemaken, zal pas dit weekend duidelijk worden. Daarvoor moet het vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden zijn in Ukkel, en daarvan moet het drie dagen boven de 30 graden zijn. "Als het inderdaad een hittegolf wordt, dan is het van 1942 geleden dat dat zo laat op het jaar was", zegt Dehenauw. "Toen duurde die van 26 augustus tot en met 31 augustus." Het is van 2001 geleden dat de warmste dag van het jaar eind augustus viel: toen was het op 26 augustus 32,9 graden.

Ozondrempel overschreden in Moerkerke

Wat de ozonconcentraties betreft werd de informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter donderdag drie keer overschreden. Om 20 uur werd 181 microgram per kubieke meter opgetekend in Moerkerke bij Damme. De twee andere overschrijdingen werden in de provincie Antwerpen geregistreerd.

De hoge ozonwaarden zijn een gevolg van de hoge temperaturen, de geringe windsnelheden en de opstapeling van de luchtvervuiling. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling wordt aangeraden om bij hoge ozonconcentraties tussen 12 en 22 uur geen zware lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!