Klokken van Ieperse Sint-Niklaaskerk mogen niet luiden op Vredesfeesten

Jean-Pierre Meirlaen: "We gaan een vzw oprichten met een eigen bestuur." © DS
Redactie KW

De klokkenluiders van de Sint-Niklaaskerk zijn ontstemd en dat is zacht uitgedrukt. Voortrekker Jean-Pierre Meirlaen heeft via een mail te horen gekregen dat ze hun geliefde klokken dan toch niet zullen mogen luiden tijdens de Vredesfeesten van aanstaande zondag. Maar er is meer: de zekerheid dat de klokken mogen blijven hangen is volgens andere mails gezakt naar een dieptepunt..

Jean-Pierre Meirlaen en zijn collega-klokkenluiders (Patrick Cannie, Monique Meirlaen, Natrouschka Lefieuw, Martine Meirlaen, Ivan Tanghe, Jean-Pierre Meirlaen, Frederik Vandenbroucke en Marijke Lievens) zijn duidelijk aangedaan door de gang van zaken. “We kregen op 3 mei een mail van Filip Deheegher, het diensthoofd ‘vrede en ontwikkeling’ dat hij zijn aanvraag om de Sint-Niklaasklokken te luiden op de vredesfeesten van aanstaande zondag annuleert. Ook het secretariaat van de burgemeester liet via mail weten dat de kostprijs voor 4 klokkenluiderstouwen, zo’n 1050 euro, te hoog was en dat de bevoegde diensten die het konden plaatsen bovendien geen tijd meer hadden. Nochtans hebben wij onze aanvraag en medewerking méér dan tijdig ingediend!”

Geen zekerheid

Bovendien kreeg Jean-Pierre ook nog een mail van Toon Breyne, de voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Maarten en Sint-Niklaas, met volgens hen nog verontrustender nieuws. “Daarin staat dat er geen zekerheid meer is dat de klokken daar gelaten zullen worden. Steeds wordt er geschermd met het feit dat de onderhandelingen over de verkoop in een finale fase zitten. Maar tot de verkoop echt een feit is, zijn zij toch de eigenaar en kunnen zij ons eenmalig de toestemming geven? Die kregen we, maar door gebrek aan technische assistentie (o.a. voor het plaatsen van de 4 touwen) We blijven voorstander van bescherming van de klokken in de Sint-Niklaaskerk. In allerlaatste instantie kunnen we eventueel akkoord gaan met een verhuis van die klokken naar de kathedraal, maar dat zal meer kosten dan die 1000 euro voor een touw.”

Geen overleg

De klokkenluiders van de Sint-Niklaaskerk zitten dus met de handen in het haar. “Een verhuis kost volgens ons zeker 100 000 euro. We hebben er al aan gedacht om een crowd funding project op te starten als de klokken er blijven, maar dat kost tijd én geld. We vinden het ook bijzonder jammer dat er met het stadsbestuur, de kerkfabriek en ons nog geen gezamenlijk overlegmoment is geweest. Wij zijn al geruime tijd vragende partij, maar het is stil aan de overkant. We overwegen dan ook een vzw oprichten met een eigen bestuur zodat we meer recht van spreken hebben. Echt heel spijtig dat we niet van ons kunnen laten horen tijdens de vredesfeesten!” (DS)

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier