KLJ Bellegem op zoek naar beste tractorchauffeur op Oogstfeesten

De Landelijke Gilde en KLJ Bellegem werken samen om het Oogstfeest met Gymkana te organiseren. © EDB
Redactie KW

De Oogstfeesten van de Landelijke Gilde Kortrijk gaan om de drie jaar gepaard met een Gymkana, een behendigheidsproef voor tractorbestuurders, georganiseerd door KLJ Bellegem.

De Oogstfeesten vinden hun oorsprong in het feit dat de landbouwers destijds vierden dat de oogst binnengehaald werd. Landelijke Gilde Kortrijk houdt de traditie in ere en viert de Oogstfeesten elk jaar in augustus met een maaltijd. “We verwachten telkens zes- tot zevenhonderd mensen die komen eten op de boerderij”, aldus secretaris Rik Calu. “Om de drie jaar vinden de feesten plaats in Goed Te Schellebrouck in de Morinnestraat 90 in Kortrijk en dan gaat dit gepaard met Gymkana, dat georganiseerd wordt door KLJ Bellegem. De Landelijke Gilde Kortrijk zorgt voor een beenhespmaaltijd. “Onze bedoeling is boeren samenbrengen en particulieren kennis laten maken met de landbouw, zodat ze de baan vinden om weer bij de boer te gaan.”

Landelijke Gilde

Landelijke Gilde Kortrijk telt 80 leden, onder wie er nog tien betrokken zijn in de landbouw. Ook particulieren kunnen lid worden. Voor 26 euro per jaar ben je lid en krijg je zes keer per jaar het magazine Nest in de bus. “We organiseren een nieuwjaarsreceptie in januari, een fietstocht met Pinkstermaandag, een kaarting, het oogstfeest en het Sint-Elooisfeest. Dan kiezen we een deken en een dekenes die we met speciaal vervoer naar het Oogstfeest van het jaar erop brengen. We werken ook soms samen met Landelijke Gilde Zwevegem en Inagro. Dit jaar is er in de streek rond Kortrijk het project Schoon Boeren van Inagro, waarbij enkele boerderijen op zondagnamiddag hun deuren openzetten. Zondag was dat Goed Te Schellebrouck, op 8 september kan je naar Hof Ten Houtte, een melkveebedrijf aan de Ronksdreef 5 in Kortrijk en op 29 september zet Boomkwekerij Dewulf in de Marichaalstraat 7 in Bavikhove de deuren open.

behendigheidswedstrijd

Tijdens het Oogstfeest van zondag 19 augustus start de Gymkana om 13.30 uur. Deelnemen kan met een eigen tractor. Op deze behendigheidswedstrijd voor chauffeurs met tractoren zijn er categorieën voor gewone tractoren, verrijkers en voor vrouwen. De deelnemers doen acht tot tien proeven met de tractor. Zo is een van de proeven een bierflesje openen met de tractor. Kaarten aan 15 euro per persoon voor de beenhespmaaltijd, waar de 4 euro toegang tot de Gymkana inbegrepen is, kan je verkrijgen door een telefoontje naar 0475 59 35 19. Wie lid wenst te worden van de Landelijke Gilde belt hetzelfde nummer. Als je je nu lid maakt voor de eerste keer, ben je lid tot eind 2019 voor 13 euro, de helft van de normale prijs.

Inschrijven om deel te nemen aan de Gymkana kan bij Wouter Decock op 0478 07 73 05. Het deelnemersaantal wordt beperkt tot 40. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier