Klinisch psychologe uit Lichtervelde pakt uit met educatief speelgoed

Thessa Huys met haar dochters Renée en Michèle Cool. © Foto Kurt
Redactie KW

Uit haar passie voor speelgoed richtte de Lichterveldse Thessa Huys (33) het educatief concept SPADT, ‘speelgoed met advies’, op. Met SPADT wil de klinisch psychologe kinderen aanzetten om opnieuw te spelen, en dat met educatief en duurzaam speelgoed. Kinderen met of zonder beperking kunnen bij SPADT terecht voor advies op maat rond spel en ontwikkeling of speelgoed met een tikkeltje meer. De webshop van SPADT wordt op 20 augustus gelanceerd.

“Achter SPADT zit er natuurlijk een betekenis. Het staat voor ‘speelgoed met advies’ en de ‘t’ komt uit mijn naam, Thessa. SPADT kan je ook zien als een spetter en een spetter heeft veel uitlopers, net zoals de uitlopers van het spelen de verschillende ontwikkelingsdomeinen van een kind zijn. Spelen beïnvloedt namelijk de sensorische, morele, motorische… ontwikkeling. De basis van de ontwikkeling van een kind is dus het spelen. Dat idee vormt de basis van SPADT”, legt Thessa Huys haar concept uit.

Onderscheiden

“Allerhande mensen, die bewust bezig zijn met de ontwikkeling van kinderen, kunnen bij mij terecht om advies over spel en ontwikkeling van het kind in te winnen en educatief verantwoord speelgoed te kopen. Ik probeer me met SPADT te onderscheiden van andere webshops door mijn advies en kennis die ik doorheen de jaren heb opgedaan als klinisch psychologe. Concreet kunnen ouders bij mij terecht voor observatie en gesprekken om te kijken wat het juiste speelgoed is voor het kind, wat kunnen we thuis aanpassen in de spelomgeving? Ook ouders die een kind hebben met een beperking of ontwikkelingsstoornis, zoals autisme of ADHD, zijn meer dan welkom. Daarnaast kunnen leerkrachten die speelgoed nodig hebben voor in de klas advies inwinnen bij mij. Ook voor de inrichting van speelhoeken of snoezelhoekjes, waar kinderen kunnen ontspannen en tot zichzelf komen, kunnen mensen bij SPADT terecht.”

Nieuwe webshop

“Met SPADT wil ik vooral het educatieve aspect benaderen. Op de webshop verkoop ik educatief, ecologisch én ontwikkelingsstimulerend speelgoed. Je vindt er bijvoorbeeld speelgoed voor hoogbegaafde kinderen terug die een extra uitdaging willen. Ook speelgoed die de taalontwikkeling stimuleert, bied ik aan. Je vindt in de webshop niet alleen speelgoed terug met dat tikkeltje meer, maar ook tools voor de ontwikkeling van het kind zoals een kalender waarop de dagen van de week, de verschillende seizoenen… vermeld staan.”

“Mijn opleiding speelt natuurlijk een grote rol in mijn concept, maar ik heb ook een grote passie voor speelgoed. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen blijven spelen, want er wordt vandaag veel verwacht van kinderen en ouders en daardoor wordt er wel snel eens gegrepen naar een iPad. Daardoor verdwijnt het spelen een beetje op de achtergrond en dat is spijtig, want spelen is de basis van de ontwikkeling van elk kind. Het is belangrijk om al vroeg in de ontwikkeling het ‘juiste’ speelgoed aan te kopen. De boodschap die ik wil verspreiden is dan ook ‘al spelend leert men’. Daarbij is het leren belangrijk, maar het spelen ook!”

(AV)

Meer info op de Facebookpagina ‘SPADT, speelgoed met advies’ of de webshop www.spadt.be/nl/webshop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier