Kliniek Sint-Jozef in Pittem gaat de uitdaging van 28 dagen zonder alcohol aan

© Nele
Redactie KW

Kliniek Sint-Jozef zet de campagne rond Tournee Minérale in de kijker. Zij daagden de burgemeesters van Pittem en Roeselare uit om deel te nemen.

Dokter Eva Debusscher, psychiater van de eenheid Ontwenning, en het team Ontwenning van de kliniek zijn vol lof over de komende campagne Tournee Minérale. Zij maken van de campagne gebruik om alcohol en de eventuele verslaving op de kaart te brengen. Zij dagen de burgemeesters van Pittem en Roeselare en ook enkel bekende Vlamingen uit om een maand geen alcohol te drinken. “De hulpverleners binnen de verslavingszorg van onze kliniek weten als geen ander hoe belangrijk preventie en sensibilisering rond alcoholgebruik is“, verduidelijkt dokter Eva Debusscher. “Deze groep is dagelijks getuige van de impact van een problematisch gebruik van alcohol. Alcohol kent een gevaar voor onze gezondheid. Dit kan leverproblemen veroorzaken, kan leiden tot kanker en werkt verslaving in de hand. Het is dan ook noodzakelijk dat wij stilstaan rond de term alcohol.”

“Men hoort al vaak het gezegde dat het geheel een kwestie van karakter is, maar de karakterkwestie heeft hier weinig mee te maken. In onze maatschappij is drinken ruim aanwezig. Patiënten die hier in de kliniek terechtkomen om geholpen te worden, hebben zeker karakter om neen te zeggen. Het blijft een groot en zeer moeilijk probleem en via de populaire campagne willen wij aandacht schenken aan die problematiek. Wij willen een schakel vormen tussen preventie en hulpverlening en zo willen wij de drempel naar hulpverlening voor alcoholverslaving kleiner maken.”

Buddy’s geven steun

“Samen met mijn team dagen wij iedereen uit om deel te nemen aan Tournee Minérale. Naast een aantal bekende Vlamingen zoals Petra De Sutter, Joris Hessels van Radio Gaga en Annemie Struyf zijn nu ook de burgemeesters Ivan Delaere van Pittem en Kris Declercq van Roeselare op de uitnodiging ingegaan. Professor Petra De Sutter, politica, buitengewoon hoogleraar aan de UGent en schrijfster, gaat de uitdaging aan. Iedereen krijgt een eigen buddy die dient als hulpmiddel bij vragen en vooral hun steunpunt is als het moeilijk wordt. Burgemeester Ivan Delaere krijgt afdelingshoofd Thomas Dhondt als buddy en burgemeester Kris Declercq krijgt de steun van psychiatrische verpleegkundige Sara Stuer.”

Om zich in te schrijven, kwamen de burgemeesters hiervoor op donderdagmiddag langs in de kliniek in Pittem. Zij beloofden plechtig om gedurende de maand februari geen alcohol te drinken. Wie wil deelnemen aan de actie en zich bij het team van Kliniek Sint-Jozef wil aansluiten, kan dit via www.tourneeminerale.be.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier