Klasgenootjes laten vlak voor begrafenis van Ferre witte ballonnen op

Redactie KW

Tijdens een sobere uitvaartdienst in een volgelopen Sint-Amanduskerk in Zwevegem wordt woensdagvoormiddag afscheid genomen van Ferre Dewerchin. Precies een week geleden werd de jongen van acht in verdachte omstandigheden dood aangetroffen.

Ruim een uur voor de dienst stroomde het volk al toe om de begrafenis van Ferre te kunnen bijwonen. Intussen arriveerden ook de kinderen van de school De windroos in Zwevegem, waar Ferre in het tweede leerjaar zat. Zijn klasgenootjes lieten er samen hun witte ballonnen op, als sereen eerbetoon aan hun gestorven kameraadje.

Klasgenootjes laten vlak voor begrafenis van Ferre witte ballonnen op

Bij het begin van de uitvaart weerklonk ‘Afscheid van een vriend’ van Clouseau. In zijn inleidend woord richtte parochiepriester Daniel Verstraete zich tot de aanwezigen en zei “dat alleen de Heer weet waarom Ferre zo plots uit het leven werd gerukt.” “Alle anderen blijven met veel vragen achter”, zo verwoordde hij het. Een gelijkaardige teneur was er bij schooldirecteur Diederik Tassaert. “Wat is er gebeurd, Ferre?”, vroeg hij zich af. Het publiek werd er ook op gewezen dat amper een jaar geleden op deze zelfde plaats Ferre nog zijn eerste communie had gedaan.

In de kerk lagen ook tal van witte bloemstukken, vanwege de school, maar ook vanwege de papa en de oma en opa van Ferre, en zelfs vanwege Quinten, zijn beste vriend.

Aanhouding van moeder verlengd

Ann V. zelf, de 43-jarige mama van Ferre, blijft intussen aangehouden op verdenking van haar betrokkenheid bij de dood van haar zoontje. Dat besliste de Kortrijkse raadkamer. De vrouw, en verpleegster in AZ Groeninge in Kortrijk vond vorige week woensdagochtend Ferre levenloos in de zetel van hun sociale rijwoning in de Minister Alfred De Taeyelaan in Zwevegem. Ze alarmeerde Ferre’s vader van wie ze gescheiden is. Die verwittigde de hulpdiensten.

Klasgenootjes laten vlak voor begrafenis van Ferre witte ballonnen op

Ann V. werd voor verhoor opgepakt. Ondanks haar tegenstrijdige en onsamenhangende verklaringen achtte het gerecht voldoende aanwijzingen te hebben om haar dezelfde dag aan te houden.

De vraag blijft of Ferre gestorven is aan de inname van ether, een stof waaraan zijn moeder verklaarde verslaafd te zijn. Bij een huiszoeking de dag na haar aanhouding vonden de speurders tientallen flessen ether. De vraag blijft of het Ann V. was die haar zoontje ether toediende of dat het de jongen zelf is die het product tot zich nam.

In elk geval was ze zelf niet aanwezig op de begrafenis van haar zoontje.

(JPT/LK – Foto’s LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier