"Kinderen van De Zande hebben dezelfde streken, dromen en verlangens als élk ander 'braaf' kind"

12/10/16 om 13:03 - Bijgewerkt om 13:01

Peter Velle uit Ettelgem trok twee dagen lang met camera naar de instelling voor bijzondere jeugdzorg De Zande in Beernem en Ruiselede. Mét overnachting want "ik wilde me maximaal inleven". Het resulteerde in een beklijvend portret.

"Na die twee dagen weet ik dat er heel wat misverstanden bestaan over De Zande, over de jonge gasten die er verblijven en over de opvoeders," vertelt Peter die op de Dienst Welzijn van de Provincie West-Vlaanderen werkt. Morgen donderdag en vrijdag vindt het scholenproject Kick Op Sport plaats waarbij leerlingen op de terreinen van De Zande komen sporten. Eerst krijgen de West-Vlaamse scholieren de video te zien, om de instelling beter te leren kennen.

Delen

Het is allesbehalve evident om elke dag opnieuw met enthousiasme die gasten te inspireren, om hun leven weer op de rails te krijgen

"Wat me vooral bijblijft, is dat die jonge gasten eigenlijk niet zoveel verschillen van andere kinderen," weet de maatschappelijk assistent. "Okee, ergens is het eens fout gelopen maar in se hebben ze dezelfde dromen en verlangens: nestwarmte en een gezin, daar hunkeren ze naar." Om de leefwereld van De Zande te kunnen vatten, bleef Peter er zelfs slapen. "Als je hun verhaal wil vertellen, dan moet je je maximaal inleven vind ik. Ik wilde echt weten hoe het leven er is, van 's morgens tot 's avonds."

Slopende job

Dat zorgde ervoor dat zowel de (geplaatste) kinderen als de opvoeders heel open hun verhaal vertelden. "Ik heb expliciet niét gevraagd naar wat ze mispeuterd hebben om hier in de instelling te belanden," geeft Peter mee. "Ik wilde een portret van hen als jonge gast."

"Ik wilde een portret brengen van hen als jonge gast, niet van wat ze mispeuterd hebben."

"Ik wilde een portret brengen van hen als jonge gast, niet van wat ze mispeuterd hebben." © Peter Velle

Daarnaast komen in zijn reportage ook de opvoeders aan bod. "Onderschat hun job niet," gaat Peter verder. "Het lijkt me een slopende job. Het is allesbehalve evident om elke dag opnieuw met enthousiasme die gasten te inspireren, om hun leven weer op de rails te krijgen."

(mlt)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!