Kinderen met beperking voetballen tegen hun ouders in verkleedoutfit

Voetballen tegen je ouders terwijl je verkleed bent, iedereen vindt het superleuk! © EDH
Redactie KW

KOG Stasegem heeft al langer een eigen G-ploeg: een voetbalploeg voor mensen met een beperking. Om die voetballers eens in de kijker te zetten, organiseerden hun trainers voor het tweede jaar op rij een ‘foute training’. Die training vond afgelopen vrijdag plaats. Het concept is simpel: een potje voetbal tegen de ouders in hun beste verkleedoutfit en met een opperbeste sfeer.

De jongste G-ploeg speelde tegen de moeders en de oudere voetballers dan weer tegen hun vaders. Dit jaar deden ongeveer twintig vaders en moeders mee, een grotere opkomst dan vorig jaar! G-voetbal is voetbal voor iedereen, ook voor personen met een beperking. De sport bij uitstek voor sociale integratie in de maatschappij. Kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking leren niet alleen voetballen, maar ook zichzelf ontwikkelen.

Zonder klassement

Voetbal wordt binnen de G-ploeg gespeeld op een zo normaal mogelijke manier, mits enkele aanpassingen zodat iedereen kan meedoen! De G-ploeg van KOG Stasegem gaat soms op verplaatsing en doet mee aan een competitie met andere G-ploegen. Het grote verschil is dat deze competitie er een is zonder klassement. “Winnen of verliezen maakt voor ons niet uit, het belangrijkste is dat iedere speler aan bod komt en zijn kans krijgt om te voetballen“, aldus jeugdtrainer Filip Verbeke.

Meer geduld

De beperkingen gaan van iemand die hyperkinetisch is tot iemand met het syndroom van Down of een speler met ADHD. Filip: “Als trainer moet je rekening houden met die beperkingen. Soms trainen we en loopt er eens een speler weg of ziet hij een vliegtuig passeren en staart hij vijf minuten in de lucht. Wij zijn daarop voorbereid en laten ze gewoon even doen. Dat kan allemaal bij ons. Roepen is nooit de oplossing, dat demotiveert onze spelers alleen maar.”

De 'foute voetbaltraining' van de G-ploeg tegen de ouders verliep in opperbeste sfeer.
De ‘foute voetbaltraining’ van de G-ploeg tegen de ouders verliep in opperbeste sfeer.© EDH

“Trainen met voetballers met een beperking is dan ook niet te vergelijken met de training bij een gewone voetbalploeg”, legt de andere jeugdtrainer Carl Verbrugghe uit. “Je moet veel meer geduld hebben en alles constant herhalen. Als je bij een gewone ploeg iets tweemaal uitlegt, dan zal dat bij ons dubbel zoveel zijn.”

Tijdens trainingen wordt de nadruk minder gelegd op de fysiek maar meer op het balgevoel. “We matten onze gasten niet af door hen toertjes rond het veld te laten lopen. We starten meteen onze oefeningen om met een bal te leren omgaan.”

Beste vrienden

De G-spelers hebben er dan ook veel voor over om een goal te maken. “Als hen dat lukt, zijn ze door het dolle heen. Maar na een mindere match zitten sommigen toch wel met wat frustraties. Dan zijn wij er om hen op te peppen”, aldus Filip.

Carl en Filip zijn niet alleen hun trainers, maar ook hun beste vrienden. “We doen alles voor die mannen. En dat vertrouwen krijgen we dubbel en dik terug! Soms hebben ze een troostende schouder of een luisterend oor nodig en komen ze naar ons.”

“Trainer zijn van een G-ploeg is meer dan training op dinsdagavond. We zijn er 24 op 24 uur mee bezig. Maar we blijven het doen omdat we het graag doen!”

(EDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier