Kettingbotsing Zonnebeke zorgt dat communicatieambtenaren straks extra opleiding krijgen

Redactie KW

Communicatie-ambtenaren van West-Vlaamse steden en gemeenten krijgen binnenkort de kans om een extra opleiding te volgen rond het communiceren in crisissituaties.

Dat is gezegd op de studiedag ‘Slaat het noodlot toe’ van vzw Kortom, een organisatie voor communicatie-ambtenaren.

Na de kettingbotsing in Zonnebeke, waarbij op 3 december 2013 meer dan 130 wagens betrokken raakten, werd de provinciale rampenfase afgekondigd. Bij de federale diensten van gouverneur Carl Decaluwé is intussen een evaluatie gemaakt van de crisiscommunicatie, en daaruit blijkt onder meer dat er nood is aan extra opleiding voor communicatie-ambtenaren in steden en gemeenten.

Versterkingsteam

“Die opleiding is niet noodzakelijk alleen bestemd voor kleinere steden en gemeenten, maar voor alle ambtenaren voor wie crisiscommunicatie geen prioriteit vormt voor het beleid, omdat de situaties zich niet veel voordoen uiteraard, omdat er soms verloop is bij personeel en omdat er door besparingen ook minder personeel beschikbaar is,” verduidelijkt Saskia Vanhove van de Dienst Noodplanning bij gouverneur Decaluwé.

In december werd tijdens het provinciaal rampenplan ook voor het eerst het ‘versterkingsteam’ van het Federaal Crisiscentrum ingezet, toen nog in opleiding. Het gaat om een team van ambtenaren uit verschillende overheden dat sinds januari officieel oproepbaar is om bij rampen de communicatie mee te verzorgen.

Nood aan richtlijnen omtrent sociale media

Uit de evaluatie komt ook naar voor dat er wat sociale media betreft nood is aan richtlijnen rond het retweeten van Twitterberichten of dat er een beleid moet komen rond het omgaan met Facebookreacties. Er blijkt zich ook een praktisch probleem te stellen rond het opladen van smartphones op ramenplaatsen, zeker bij langere noodsituaties.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier