Kersverse ‘Sommelier van het jaar’ komt uit Middelkerke

Kenzo Lauwereins (in het midden) met zijn ouders Tineke Deryke en Stefaan Lauwereins in Vlass. © MF
Redactie KW

Kenzo Lauwereins uit Middelkerke kwam uit de bus als ‘Sommelier of the year’. Helaas was hij in het buitenland tijdens de uitreiking.

De bekendmaking van de verschillende provinciale laureaten voor de verkiezing van ‘Sommelier of the year’ vond onlangs plaats in Kortrijk. De verkiezing van ‘Sommelier of the year’ is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld. Die wordt bekroond voor zijn of haar dagelijkse inzet en zijn of haar professionalisme.

Eerder al meermaals finalist

Kenzo Lauwereins ging met de eer aan de haal, al was hij helaas afwezig tijdens de uitreiking. Kenzo ging naar Hotelschool ter Duinen in Koksijde, volgde een specialisatiejaar wijnen en dranken en liep onder meer stage in Barcelona. Kenzo is vandaag sommelier bij Vlass in Middelkerke. Hij was eerder al semi-finalist bij ‘Best Sommelier of Belgium 2016’ en finalist bij ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2017’.

“Er is nog een lange weg te gaan, maar ik ben zeer vereerd om de eerste plaats te vertegenwoordigen”

“De kandidaten moeten in een Belgisch restaurant werken, over vaktechnische en beroepservaring beschikken, over communicatieve en technische vaardigheden beschikken, de technische samenstelling van de wijnkaart beheersen en garant staan voor een representatiefwijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding”, klinkt het.

Van Ter Groene Poorte naar Hertog Jan

Kenzo wist al vroeg dat hij sommelier wilde worden. “Sinds de lessen drankenkennis was ik helemaal overtuigd en volgde ik het specialisatiejaar. Daarna trok ik nog een jaar naar Ter Groene Poorte voor een butleropleiding en evenementenorganisatie. Ik volgde zes maand opleiding en deed zes maand stage in het Waldorf Astoria in Amsterdam, waar ik andere aspecten van het hotelwezen ontdekte. Het gastheerschap en de finesse van het butlerwezen sprak mij aan en ik kon als butler aan de slag in Amsterdam”, klinkt het bij Kenzo.

“Ik heb van in het begin de ambitie gehad om in een sterrenmilieu te werken”

“Ik werkte al langer tijdens het weekend in restaurant Hertog Jan en ik ging in op het aanbod voor vast werk in de zaal. Gert De Mangeleer en Joachim Boudens wilden mij opleiden tot sommelier-assistent en ik heb er heel veel opgestoken. Het waren ook lange werkdagen, ik klopte soms tot 100 uur per week“, liet Kenzo eerder optekenen.

“Om de top te bereiken, was ik bereid de lat zeer hoog te leggen. Hoe ik mijn verdere toekomst zie? Restaurant Vlass in Middelkerke van mijn ouders, waar ik nu zelf werk en waar ook mijn vriendin in de keuken staat, overnemen of een wijnhandel uitbaten? Ik weet het nog niet. Ik heb van in het begin de ambitie gehad om in een sterrenmilieu te werken. Daar krijg je nog mogelijkheden om klassieke zaalbereidingen te demonstreren. Denk onder andere aan een sabayon of crêpes Suzette. Die demonstratie stimuleert andere klanten om ook zo’n dessert te bestellen”, gaat de laureaat verder.

Werken om aan de top te geraken

“Of ik verwacht had dat ik als winnaar uit de bus zou komen? Enerzijds werk je daar wel voor om aan de top te kunnen geraken. Die ambitie heb ik al heel lang en uiteraard nog steeds. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik ben al zeer vereerd om de eerste plaats te vertegenwoordigen”, zegt de bekroonde sommelier.

“Anderzijds zijn er tal van andere topcollega’s die ook om de titel strijden, dat maakte het boeiender en interessanter. In ieder geval ben ik zeer trots op deze overwinning en ben ik veel mensen dankbaar”, aldus nog Kenzo Lauwereins, ‘Sommelier of the year’.

Vlass in Middelkerke, het restaurant van zijn ouders waar de laureaat aan de slag is, viel onlangs nog in de prijzen, want de zaak mocht de overwinning van De Gouden Vork regio Middenkust vieren.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier