Kerststal uit honderdjarig oorlogstuig in Proven

Redactie KW

Kunstenaar Rik Ryon vond honderd jaar Eerste Wereldoorlog het geschikte moment om een kerststal uit authentiek oorlogsmateriaal te maken.

Het idee rijpte al een hele tijd bij kunstenaar Rik Ryon uit de Blokweg in Proven. Alle gebruikte stukken hebben immers hun betekenis en ook een historie. De oorlogskerststal van Rik staat alvast mooi uitgestald in zijn atelier. Een echte houten stal met daarbij heel wat figuren die gemaakt zijn met restanten van oorlogskoper.

“De stal zelf, zonder de figuren die ik erbij creëerde, vertelt eigenlijk ook al een heel verhaal. Mensen die de stal bekijken, zullen zich misschien afvragen waar ik die triestige stukken hout heb gehaald. Maar weet dat het hout dat ik gebruikt heb zeker 100 jaar oud is en dat het afkomstig is uit de frontstreek. Daar waren immers de tranchees of de loopgraven die allemaal afgezet werden met hout. Hiervoor werd vooral aangevoerd dennenhout gebruikt. Na de oorlog werden niet alle loopgraven ontmanteld. Dikwijls werd alles dichtgegooid, zodat de landbouwgrond weer gebruikt zou kunnen worden. Nu en dan kwam er een stuk hout naar boven. Enkele van die speciale stukken hout heb ik kunnen bemachtigen. Hout met een verhaal. Mensen hebben over die planken gelopen of er misschien tegen geleund. Ze hebben er zich achter verborgen. En anderen hebben erop gezeten om een liefdesbrief te schrijven of om hun nood aan het papier toe te vertrouwen zodat het thuisfront wist hoe het hen verging. Aan sommige planken heeft ook bloed gekleefd van gesneuvelden of gewonden die de oorlog misschien wel overleefd hebben”, vertelt Rik.

(PC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 26 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier