Kerstmarkt op Schouwburgplein in Kortrijk open tot middernacht

Winter in Kortrijk dompelt de binnenstad onder in de échte eindejaarssfeer. © LOO
Redactie KW

Op 8 december start Winter in Kortrijk. Grootste nieuwtje is dat de kerstmarkt verhuist van de Grote Markt naar het Schouwburgplein. Op vrijdag en zaterdag blijven de chalets ook een uurtje langer open, tot middernacht.

De vzw Feest in Kortrijk stelde dinsdagavond het programma van Winter in Kortrijk voor. Van 8 december tot en met 7 januari wordt de stad ondergedompeld in een feeërieke eindejaarssfeer. De grootste verandering is dat de kerstmarkt verhuist van de Grote Markt naar het Schouwburgplein.

“Vorig jaar ontbrak de kerstmarkt aan sfeer, vooral omdat de huisjes niet goed gepositioneerd stonden“, zegt FiK-voorzitter en schepen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Op het Schouwburgplein kunnen we er een gezellige markt van maken. Er komen 45 huisjes, waarvan nog een derde vrij is. Wie een chaletje wenst uit te baten, kan zich hiervoor inschrijven. Handelaars betalen 750 euro voor de hele periode, voor verenigingen is dat 250 euro.”

Ook de openingstijden van de kerstmarkt zijn gewijzigd. “De kerstmarkt vindt dit jaar plaats tot en met 31 december“, zegt Vandendriessche. “Dat is op vraag van de handelaars. Na nieuwjaar lokt het kerstdorp sowieso minder volk en zijn er dus minder inkomsten. De chalets blijven wél langer open op vrijdag en zaterdag, tot middernacht.” Op de Grote Markt verschijnt een retrofoor en krijgt ook de ijspiste zijn stek. “Er komen een reuzenrad uit de jaren 30 en een rups uit de jaren 20. Ook de andere ‘klassieke’ foorkramen krijgen een retrolook. Bij de overdekte ijspiste komt ook een winterbar, daarvoor zoeken we nog een uitbater. De ijspiste en de foor blijven wel open tot 7 januari.”

Nieuwjaarsreceptie bevolking

Andere nieuwigheden zijn winterbar Plaid Time op het Vandalepleintje, Circus Pipo op het Nelson Mandelaplein (Kortrijk Weide), winterbar Vetur op Buda Beach en Marct de Triomphe op de Veemarkt waar verenigingen in tien chalets spullen ten voordele van goede doelen verkopen en waar je cadeautjes voor kwetsbare gezinnen kan ingeven.

“Op 7 januari worden 800 gratis toegangstickets voor het circus weggeschonken via het Stadsmagazine. Die dag vindt ook de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking plaats. Om 11 uur worden alle Kortrijkzanen uitgenodigd voor een aperitief.” Het vuurwerk op oudejaarsavond wordt vervangen door een spektakel op 15 december op de Collegebrug, in samenwerking met de Vuurwinkel uit Marke.

De organisatie van Winter in Kortrijk kost 145.000 euro. De stad betaalt 75.000 euro, de rest wordt gehaald uit inkomsten van zowel de chalets als de kerstfoor.

Het volledige programma van Winter in Kortrijk kan je nalezen op www.winterinkortrijk.be

(nvh/lo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier