Kerstloop in Brugge gaat deelnemersaantal beperken tot 5.000

Redactie KW

Omdat het aantal deelnemers de laatste jaren pijlsnel de hoogte in ging, tot 4.300 vorig jaar, heeft de organisatie van de Kerstloop in samenspraak met de Stad Brugge beslist om het maximum op 5.000 te houden.


Op vrijdag 12 december trekt vanaf 20 uur voor de vierde keer de Kerstloop door de Brugse binnenstad. “Om het evenement beheersbaar te houden en de belasting voor de binnenstad te beperken, stelden we dit jaar en de daaropvolgende twee jaar, in samenspraak met de organisatie, een deelnemerslimiet van 5.000 lopers in”, zegt sportschepen Annick Lambrecht, die de wedstrijd loopt ten voordele van LEIF (Levenseinde Informatieforum), waar artsen en deskundige medewerkers informatie en advies geven bij levenseindevragen.

Beurshalle

De voorinschrijvingen voor de zowat populairste eindejaarsloop van het land gaan in stijgende lijn. “Nu al zitten we aan 3.300 of 10 procent meer inschrijvingen dan op dezelfde dag vorig jaar”, telt coördinator Ivan Degrieck. “Om het de deelnemers zo comfortabel mogelijk te maken, maar ook uit veiligheidsoverwegingen, hebben we besloten om het secretariaat, kleedkamers en sanitair in de Beurshalle onder te brengen. Daar zullen we er, tijdens de doortocht van de deelnemers in de zaal met licht en muziek, een feest van proberen te maken. Er zal overigens op zeven plaatsen muziek worden geplaatst.”

Omgekeerde start

Ook aan de omloop werd gesleuteld. De start op de Markt wordt omgekeerd richting Wollestraat. De eerste kilometer, vooral om opstoppingen te vermijden, is rechtdoor tot in de Nieuwe Gentweg. Ook een aantal versmallingen, zoals de tweede passage op de Markt en de eerste passage in de Verversdijk, zijn eruit.

De Kerstloop, over een afstand van 6 of 10 kilometer, is er opnieuw voor het goede doel. Dit jaar komt naast de Brugse basisschool Spermalie, die steeds meer met het evenement verbonden raakt, daar Think Pink bij. De nationale borstkankercampagne, die onder meer verbonden is aan het AZ-Sint-Lucas in Assebroek, probeert tijdens de Kerstloop zoveel mogelijk lotgenoten en sympathisanten aan de start te krijgen. “Wie bij deze groep wil aansluiten, kan hiervoor terecht op donderdagavond op de atletiekpiste van Julien Saelens in Assebroek en uiteraard op de Kerstloop zelf”, besluit voorzitter Heidi Vansevenant.

Iedere deelnemer kan ten voordele van Think Pink of Spermalie ook op eigen initiatief 2 euro extra storten bij zijn inschrijving. De organisatie zal dan bij elke storting van een extra 2 euro nog eens 1 euro erbovenop leggen. Wie wil kan een roze kerstmuts aankopen voor 5 euro.

(ACR – Foto ACR)

Info: www.lopenvoorhetgoededoel.be