Kersthuisje van Johan en Linda opent op vrijdag 8 december de deuren

Bezieler Johan Henry en echtgenote Linda Everaert, hier samen met Caroline Henry, Jeroen Vanderhaeghe en Luca en Noa, in hun feeëriek verlichte kersthuisje. © WO
Redactie KW

Het kersthuisje van Johan Henry en echtgenote Linda Everaert in de Waterstraat is de moeite waard om een ommetje te maken. Want aan het nummer 100 fonkelen tijdens de kerstperiode tienduizenden lichtjes. De opening van het feeërieke spektakel gaat ook dit jaar gepaard met een kerstmarkt.

Johan Henry (64) en echtgenote Linda Everaert brachten zeven jaar geleden voor het eerst kerstverlichting aan rond hun huis in de Waterstraat 100. De eerste keer ging het om pakweg 10.000 lichtjes. Dit jaar zullen er dat bijna 43.000 zijn! “Het houdt eigenlijk niet op”, lacht Johan. “Er zijn in totaal 86 verlichte figuren, er komt ook een verlichte tunnel en verder alles wat er de voorbije jaren al was…”

En dat is niet min. Voor het spektakel heeft Johan 234 meter lichtslangen nodig, 180 stopcontacten, 21 verlichte beelden, enkele figuren die de muur bekleden, een rijdende trein van zeven meter lang en een rad van vier meter hoog. En dat jaagt het elektriciteitsverbruik natuurlijk de hoogte in. “Dat klopt”, zegt Johan. “Vorig jaar was onze stroomgenerator opeens defect. Een kleinigheid, maar wel vervelend. Dit jaar neem ik geen enkel risico: ik heb twee generatoren gehuurd!”

Oliebollen

Dat moet ook wel, want de kerstmarkt die Johan vorig jaar organiseerde, bleek zo’n groot succes dat een tweede editie zich opdrong. Er zullen 35 kraampjes staan, goed voor 260 meter markt. “De standhouders komen uit heel Vlaanderen: Geraardsbergen, Etikhove, Leuven, Ronse, Zerkegem, Brugge, Antwerpen, Evergem, Geluwe en natuurlijk ook uit Lauwe.”

“Dit jaar neem ik geen enkel risico…”

“Ik heb geen idee hoe ze hier terecht komen”, glimlacht Johan. Het aanbod op zijn kerstmarkt is dan ook heel divers: een heel assortiment hapjes van oliebollen tot Tibetaanse gerechten , dameskledij, juwelen en handtassen. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 8 december. “Het wordt stilaan een hele organisatie, wat mij betreft hoeft het niet meer te groeien”, geeft Johan toe. “Maar vorig jaar kregen we zoveel positieve reacties, dat we niet geaarzeld hebben om er dit jaar weer voor te gaan.”

Sneeuwvrouw

Rudolf the Rednose Reindeer, de Kerstman en de Sneeuwvrouw zullen weer voor animatie en mooie foto’s zorgen. De bar wordt in eigen beheer uitgebaat. Net zoals vorig jaar schenken Johan en Linda de opbrengst van hun initiatief aan basisschool Ter Molen in Lauwe. “Vorig jaar mochten we een bedrag van 1.100 euro overhandigen“, zegt Johan trots. “Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar het belangrijkste is en blijft: iedereen een gezellige en sfeervolle avond bezorgen.”

De opening van het lichtspektakel en de kerstmarkt is gepland op vrijdag 8 december om 17 uur, het einde is voorzien om 23 uur.

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier