Kerkfabriek Lauwe wil Heilig Hartbeeld op een zichtbare plaats

Redactie KW

Door de verbouwingswerken aan VBS De Stap moest een nieuwe stek gezocht te worden voor het Heilig Hartbeeld dat sinds 1927 in de Lauwbergstraat op het terrein van de school stond.

Kerkfabriek Sint-Bavo Lauwe reageert in een schrijven aan het stadsbestuur over de beslissing van het Schepencollege om het Heilig-Hartbeeld niet op de afgesproken plaats te zetten. “Met de stadsdiensten hebben we vooraf de plaats afgesproken waar de sokkel diende geplaatst te worden“, aldus een verbolgen Patrick Caenen. “De stad zou de sokkel metsen met daarin de datum van de oorspronkelijke plaatsing in 1927, en die sokkel zou op het grasveld naast de kerk komen te staan. We konden vaststellen dat alles volgens afspraak verliep, tot deze week. Diezelfde stadsdiensten werd de opdracht gegeven om de sokkel terug af te breken. Onvoorstelbaar”.

De kerkfabriek gaat niet akkoord om het beeld in de tuin tussen de kerk en de achterzijde van ‘Lauwse Haard’ te plaatsen, zoals het schepencollege voorstelde. “Het beeld van de hand van de Meense beeldhouwer Gustaaf Delafontaine heeft een grote culturele en historische waarde“, aldus Patrick Caenen. “Op die plaats zal niemand het opmerken. Dat mensen er aanstoot aan nemen is larie, nu staat het op een heel centrale plaats en werden er nooit opmerkingen gemaakt over de aanwezigheid van het beeld.”

De kerkfabriek vraagt het schepencollege op zijn beslissing terug te komen en sokkel en beeld daar te plaatsen zoals werd afgesproken. Of op een andere goed zichtbare plaats. Tot er een akkoord is vragen ze dat het stadsbestuur het beeld ergens op een goede en veilige plaats opbergt.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier