Kerkenbeleidsplan Oudenburg: Sint-Eligiuskerk in Ettelgem wordt in twee gesplitst

Voor de Sint-Eligiuskerk van Ettelgem is al een duidelijk plan naar nevenbestemming van het gebouw opgemaakt. © (Foto LIN)
Redactie KW

In afwezigheid van burgemeester Ignace Dereeper die volgende week een ingreep moet ondergaan, stelde schepen Peter Velle (CD&V) het kerkenbeleidsplan van de stad voor.

“Twee kerken blijven hun functies behouden: de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Oudenburg en de Sint-Audomaruskerk van Westkerke. Voor de kerk van Oudenburg streven we naar valorisatie op toeristisch en cultureel vlak. Dat betekent dat de kerk, mits goedkeuring van de pastoor, af en toe voor een andere activiteit zal kunnen worden gebruikt. Uiteraard blijft verder restaureren nodig”, zegt Peter Velle.

Nevenbestemming

Wat de Sint-Eligiuskerk van Ettelgem betreft, is er een heel ander verhaal. Daar heeft de Kerkfabriek trouwens zelf het initiatief genomen door twee infonamiddagen te organiseren voor de bevolking. “De kerk wordt in twee delen opgesplitst. Er blijft een ruimte voor erediensten en een ander gedeelte krijgt een nevenbestemming waar heel wat activiteiten mogelijk worden. Voor de realisatie wordt in fasen gewerkt.”

“De Sint-Michielkerk, die het minst van alle kerken gebruikt wordt, blijft nog tot eind 2023 als religieus gebouw behouden. Daarna wordt voor herbestemming gekeken. Intussen zijn er al besprekingen met de Kerkfabriek aan de gang, zodat het dossier in 2024 kan worden afgerond”, aldus nog Peter Velle.

De oppositie had heel wat bedenkingen bij het kerkenbeleidsplan, met respect voor de gelovigen, maar ook bezorgdheid over het financiële plaatje dat er aan vasthangt.

“Vier kerken voor 9.000 inwoners is toch te veel als je weet dat momenteel nog geen 100 gelovigen aan de erediensten deelnemen”, aldus Romina Vanhooren (Open VLD). “We vinden dat de herbestemming wat Roksem betreft, nochtans al aangekondigd in het meerjarenplan, op de lange baan wordt geschoven.” Ook naar het budget toe drukte Romina Vanhooren haar bezorgdheid uit. Dat bedraagt voor de vier kerken samen in 2018 125.850,83 euro.

“In de kerken kunnen zeker nog inspanningen gebeuren om de kosten van onder andere energieverbruik te drukken”, luidde het antwoord van Peter Velle.

Freddy Declerck (N-VA) wilde van de schepen van Financiën horen hoe de noodzakelijke werken om de kerk van Ettelgem op te splitsen zullen worden begroot. “Er wordt inderdaad in fasen gewerkt. En niet alle financiële middelen zullen van de stad komen; ook de Kerkfabriek zal haar deel bijdragen door onder meer nog eigendom te verkopen”, legde Myriam Maes uit.

Vrijzinnig huis

“En wat met het vrijzinnig huis”, richtte Romina Vanhooren zich tot Myriam Maes. Een stokpaardje van de schepen en haar partij SP.A dat trouwens in het verkiezingsprogramma van 2012 stond en ook in het meerjarenplan van de stad is opgenomen. “Dat doet hier niets ter zake. Geef me nog wat tijd”, antwoordde Myriam Maes.

Uw vrijzinnig huis wordt een spookhuis

“Welk budget is daarvoor voorzien”, sloot Anthony Dumarey (Open VLD) aan. “Ik heb tot nu nooit gezegd dat ik geld zal vragen aan de stad. Alleen willen we een accommodatie voor het vrijzinnig huis“, aldus Myriam Maes.

Ook Stefaan Reynaert pikte op deze discussie in en wou uit de mond van Myriam Maes horen welke locatie ze voor ogen had. Maar daar kwam geen antwoord op. “Uw vrijzinnig huis wordt een spookhuis”, zei Stefaan Reynaert, altijd klaar met een gevatte uitspraak.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier