Kerken in Zonnebeke blijven bestemd voor religieuze doeleinden

Redactie KW

Tijdens de samenkomst van de gemeenteraad werd het kerkenbeleidsplan goedgekeurd. “We zijn verplicht dat goed te keuren van de hogere overheid, anders mislopen we de subsidies voor de kosten aan onze kerken”, stelde schepen van Financiën Luk Hoflack (N-VA).

“We tellen in Zonnebeke vijf kerken en er staan heel wat veranderingen op het programma. Zo zijn er werken aan de verwarming in de Zonnebeekse Onze Lieve Vrouwkerk en wil men ook weer de muurschilderingen terug die er vroeger waren”, aldus de schepen. “Voor dit beleidsplan hebben we veel vergaderd met de kerkbesturen. Er werd een werkgroep samengesteld die zich onder andere zal buigen over de inventarisatie van het patrimonium en ook over het gebruik van de kerken voor niet religieuze doeleinden in de toekomst.”

“Het engagement is gemaakt om het plan elk jaar te evalueren. Wel is het zo dat de vijf kerken in hoofdzaak zullen gebruikt worden voor religieuze doeleinden. Een nevenbestemming, zoals tentoonstellingen, blijft mogelijk, zolang het religieus karakter niet geschaad wordt.”

Raadslid Maxim Vermeeren (SP.A) merkte op dat dit plan eigenlijk geen zin heeft, aangezien het bisdom toch zelf eigenhandig beslist of al of niet iets mag doorgaan in de kerken. “Het belangrijkste is dat we met dit plan verzekerd zijn van subsidies, maar we blijven inderdaad afhankelijk van de hogere overheden“, aldus schepen Luk Hoflack.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier