Kerk van Adinkerke krijgt nieuwe torenhaan

vlnr: Meter Inge Vandenbroucke, Luc Sillis, voorzitter kerkraad van kerkfabriek St. Audomarus, organist Guido Hoste, priester Stephan Houtman met pasgeboren haan Guido.
Redactie KW

Een tijd geleden donderde de windhaan van de Sint-Audomaruskerk in stukken en brokken naar beneden, nadat hij eerst al zijn staart was kwijtgespeeld. Herstellen bleek geen optie, want de haan was al te erg gecorrodeerd. Maar op 14 januari werd de nieuwe haan plechtig gedoopt.

De Adinkerkse parochiekerk Sint-Audomarus moest het al een tijd stellen zonder windhaan op haar toren. Toch waakte de haan al zo’n halve eeuw over de overledenen van het kerkhof dat in de schaduw ligt van deze Vlaamse hallenkerk, die ook de moederkerk is van de twee andere Pannese parochiekerken. Deze oorspronkelijk Romaanse kerk kan terugblikken op een rijke, maar stormachtige geschiedenis met tal van verwoestingen, die teruggaat tot de Middeleeuwen. Toch werd de kerk telkens gerestaureerd of opnieuw opgetrokken, waarbij onder meer het imposante orgel met de eikenhouten orgelkast in neogotische stijl een mooie aanwinst werd in de beginjaren van de 20ste eeuw, net als de glasramen van Cor Westerduin uit de jaren 50.

Boven de doopvont

De kerkgemeenschap en het kerkbestuur van De Panne waren het er dus roerend over eens dat hun parochiekerk dringend een nieuwe haan moest krijgen. Op 14 januari hield priester Stephan Houtman de pasgeboren haan boven de doopvont van zijn parochiekerk. Luc Sillis, voorzitter van de kerkraad van de kerkfabriek van Sint-Audomarus en van het centraal kerkbestuur De Panne, had een passend verhaal voorbereid voor deze viering. “Eigenlijk vroegen we ons af waarom er een haan op de kerktoren stond, en geen ander dier. Bij onze protestantse collega’s staat soms een zwaantje of een huisje op de kerktoren, soms zelfs een vis of walvis. Maar in Vlaanderen prijkt er altijd een trotse haan op de torens, het symbool van waakzaamheid”, aldus Luc Sillis. “Ook onze haan zal waken over de kerk en over heel Adinkerke. Vanuit zijn hoge positie ziet hij altijd als eerste de zon opkomen. Hij steunt ons om de dag positief in te zetten. Met zijn kleurrijke pluimentooi is de haan ook een mooi dier. De haan staat ook symbool voor sterkte en kracht. Hij houdt zich strak, recht tegen de wind in, maar hij is ook wendbaar en past zich aan elke veranderende situatie snel aan.”

Passende naam

“Omdat iedereen, en ook onze huisdieren, recht hebben op een naam, zullen we ook onze torenhaan een naam geven. Daarbij dachten we aan iemand die al 50 jaar over de kerk van Adinkerke waakt, als organist: Guido Hoste. Om Guido te eren voor zijn 50-jarig jubileum geven we zijn naam door aan onze torenhaan.”

“De aanwezigen stelden het op prijs dat ze hun naam op de haan mochten schrijven. Er staan ook vier symbolische stippen op, omdat onze parochie zich heeft ingeschreven voor de actie ‘Stip It’. Met deze actie tegen pesten roepen we op om niemand uit te sluiten, niet te roddelen, niemand in een negatief daglicht te plaatsen”, gaf priester Stephan Houtman nog mee.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier