Kennedy FM in de ether

Op de foto zien we v.l.n.r. Bob Noakes (ex-zendtechnieker bij radio Noordzee), Paul Dekyver, Vincent Schriel (chauffeur), Tom Decoutere uit Kortrijk (zendtechnieker), Ferry Eden, Walter Galle uit Dentergem, Ad Roberts, Johan Deboeverie (Bijenhof), Geert Van Dijk (Harelbeke), Wim De Groot en Bart Serlie. © EDB
Redactie KW

Sinds woensdagmorgen om 0.00 uur tot en met zondag 12 juli zit de vijfde editie van Kennedy FM in de ether van uit het Bijenhof in Bissegem.

Kennedy FM is een project van Mi Amigo 40 ondersteund door de vzw Nordica, die voornamelijk bestaat uit vroegere medewerkers van radio Gemini, de eerste vrije radiozender voor Zuid-West-Vlaanderen uit 1978.

“Na het succesvolle verhaal van Mi Amigo 40 vorig jaar in Oostende keren we voor een nieuw radio-evenement terug naar regio Kortrijk”. Ook de vijfde editie staat in het teken van een speciaal radio-evenement. Dit jaar werd gekozen voor 45 jaar RNI. In februari 1970 begon Radio Noordzee Internationaal (RNI) met haar uitzendingen voor de Nederlandse kust. “Met de dj’s en de programma’s van toen proberen we een beeld te schetsen van hoe RNI – toen de enige concurrent van radio Veronica – klonk.

De reacties die binnenkomen zijn alvast heel belovend. “Veel mensen luisteren met nostalgie naar de programma’s en tunes van vroeger. Die zeezenders brachten een ambiance en een leuke sfeer met zich mee.”

Radio Noordzee

De meeste omroepers zijn Nederlanders van het vroegere Radio Noordzee. Ook enkele West-Vlamingen van het vroegere Gemini zullen omroepen. Er zijn nieuwe programma’s maar er worden ook programma’s uitgezonden van vroeger, dit alles 24 uur op 24 en rechtstreeks. “Walter Galle uit Dentergem weet heel veel van studiotechniek”, aldus Geert Van Dijk uit Harelbeke. “Hij maakte programma’s op radio Waddenzee in Harlingen, de enige overblijvende zeezender in de wereld.”

Alles wordt in een studio in het Bijenhof in Bissegem gemaakt. Uitbater Johan Deboeverie, die vroeger bij radio Gemini uitzond onder de naam Eddy Delaere, zorgde voor de mogelijkheden om in zijn zaak een studio te plaatsen en programma’s te maken. “We krijgen hier alle mogelijke faciliteiten. Alles wordt hier op stream gezet en doorgestuurd naar Hotel Kennedy in Kortrijk. Daar wordt alles op antenne gezet. Vroeger hadden we hiervoor een aparte studiolijn nodig, maar nu gebeurt dat draadloos via internet.” Aangezien het Kennedy Hotel de belangrijkste sponsor is, werd de radio naar dit hotel genoemd. Duma Rent zorgt voor de zendmast.

Niet meer leefbaar

Dit project betekent niet een blijvende nieuwe radiozender. “Radio maken is pure hobby, maar een heel tijdrovend werk. We doen nu jaarlijks een project van enkele dagen tot een week en leven er een jaar naar toe. De dag van vandaag is radio maken op lokaal vlak ook financieel niet meer leefbaar.”

Van 8 tot en met 12 juli gaat Kennedy FM terug naar de zeezenders. Alles is te beluisteren via FM Kortrijk op 99.6 MHZ (en niet op 97.4 MHZ zoals eerder vermeld) en wereldwijd via www.MiAmigo40.be

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier