Kelly Mermuys uit Vlissegem stelt The Light Academy voor

Kelly Mermuys bij één van de scholen waar zonnepanelen werden gerealiseerd. © KM/AV
Redactie KW

Kelly Mermuys (37) uit Vlissegem gooit grote ogen als ondernemer en haar projecten verdienen dan ook de schijnwerpers. Als bio-ingenieur zet ze in op duurzame energie en verblijft ze al twee jaar in India, waar ze een zonnepanelenproject in zes scholen realiseerde. “Ik ben gefascineerd en onder de indruk van de Indische mystieke wijsheid.”

Kelly is de dochter van Jacky Mermuys en Maria Blauwet, bekende landbouwers uit Vlissegem. Ze groeide op als oudste van vier kinderen, in harmonie met de natuur dichtbij de Noordzee. Van de boerderij in het kleine, landelijke Vlissegem naar het immense India leek voor Kelly geen probleem. Onlangs ontmoette ze koning Filip en eerste minister Modi van India op de Global Entrepreneurschip Summit. “Ik was daar als special guest van India, een ongelooflijk en inspirerend event”, schrijft ze daarover.

The Light Academy

Op zaterdag 13 januari geeft Kelly in Vlissegem een presentatie over haar werk in India en lanceert ze tegelijk het project The Light Academy, een organisatie die ze als een reusachtig online community wil opbouwen. De leden zoeken elk op hun manier naar wijsheid en het licht in zichzelf, en steunen tegelijkertijd het scholenproject in India. Zo wil ze aan een duurzame wereld bijdragen en inkomsten voor zonnepanelen voor scholen in India genereren.

“Ik geloof in een duurzame planeet met gelukkige mensen”, aldus Kelly. “Ik werk al meer dan tien jaar binnen het domein van duurzaamheid. Ik realiseer me dat duurzaamheid niet enkel over technologie gaat. Het gaat ook om de mensen en de connectie tussen de mensen. Mensen die de planeet bewonen en gebruiken, moeten zich daar ook goed en gelukkig voelen. De Indische mystieke wijsheid heeft daar een unieke kijk op.”

Zweedse meubelgigant

Als bio-ingenieur werkt Kelly in India voor een Belgisch bedrijf dat onder meer software ontwikkelt en levert voor grote zonne- en windparken die dan op een eenvoudige manier kunnen worden gemonitord en geoptimaliseerd. “Ik ben business developer/country manager voor 3E. Het is mijn taak om in India de markt voor onze software SynaptiQ te openen. In India is de markt gigantisch. We hebben al grote leidende bedrijven in hernieuwbare energie in India binnengehaald. Zo slaagde ik erin om een raamakkoord met de Zweedse meubelgigant Ikea voor de volgende drie jaar voor India te realiseren. Het komt eropneer dat ons bedrijf Ikea begeleidt bij het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de nieuwe winkels die de meubelgigant in India zal openen. De eerste winkel komt in Hyderabad, op twintig minuten van mijn deur.”

“Mensen die de planeet bewonen en gebruiken, moeten zich daar ook goed en gelukkig voelen”

In oktober 2015 verhuisden Kelly en haar partner de meubels, diende Kelly haar bedrijfswagen in en vertrok het koppel naar India. Het was niet helemaal toeval dat Kelly in India aan de slag ging. Haar partner werkte via zijn bedrijf al samen met Hyderabad. “Toen hij daar aan de slag kon, ben ik hem gevolgd. Nog voor we vertrokken had ik al een job als duurzaamheidsexpert bij M-Power te pakken. Ik heb mij altijd al tot India aangetrokken gevoeld en was al een tijdje met meditatie en yoga bezig. India is de bakermat van dit alles waardoor er een ‘natuurlijke’ connectie is. Ik was er weliswaar nog nooit geweest maar had het gevoel dat dit een leuke plaats zou zijn. Hyderabad is een zeer bedrukkende stad maar ook heel boeiend. We wonen er in een gated community (afgesloten werkwijk, red.).”

Duurzaam

Voor ze naar India vertrok, werkte Kelly vier jaar bij Lidl. Ook daar was duurzame energie haar stokpaardje. “M’n laatste positie was duurzaamheidsmanager voor Lidl België-Luxemburg. Ik heb in mijn laatste project voor Lidl het duurzaamheidsbeleid voor Lidl België als pilot voor Lidl Europa bepaald. Dit hebben we publiek gemaakt in een duurzaamheidsrapport dat de GRI G4-richtlijnen volgt en werd geauditeerd en geverifieerd door PwC. Dit was uniek voor de Lidl-groep en is als voorbeeld overgenomen voor het Europese, en misschien binnenkort Amerikaanse, beleid rond duurzaamheid voor de Lidl-groep. Ik heb dit met trots kunnen afwerken en ook in de media gelanceerd. Ik had een afgewerkt hoofdstuk bij Lidl.”

In India volgde Kelly ondertussen tal van opleidingen rond online bedrijfsvoering alsook rond persoonlijke ontwikkeling.

Voorstelling

Zaterdag 13 januari stelt Kelly met haar launch event The Light Academy in feestzaal Aan de Toren in Vlissegem voor en geeft ze een update rond haar scholenproject met zonne-energie in ruraal India. Ze stelt haar concept van The Light Academy voor waarbij ze het mystieke India met het scholenproject samenbrengt. Er is ook plaats voor Indische dans en live muziek van de Maya Sapera dansschool uit Gent en een drankje. Iedereen is van harte welkom. De toegang bedraagt 15 euro en de opbrengst gaat volledig naar de scholenprojecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier