Keermuur moet wateroverlast Collievijverbeek in Roeselare vermijden

Buurtbewoners en stadsbestuur aan de Collievijverbeek, een keermuur moet wateroverlast in de toekomst mee helpen voorkomen. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Amper zes maanden na de zware wateroverlast zijn de eerste werken om dit in de toekomst te vermijden al volop bezig in Roeselare. Ook begin 2017 zijn er nog een paar opvallende maatregelen. Zo is er de verbreding van de Kapellebeek en de bouw van een keermuur langs de Collievijverbeek.

Na de wateroverlast van eind mei 2016 pakte de stad uit met een globaal plan bestaande uit 35 maatregelen om wateroverlast in de toekomst zoveel als mogelijk in te dijken. Denken we maar aan het uitbreiden van bestaande bufferbekkens en het aanleggen van nieuwe.

“Intussen zijn al enkele van die infrastructuurwerken opgestart”, aldus schepen van Waterhuishouding Marc Vanwalleghem. “De rioleringswerken in de Kortewagenstraat zijn afgewerkt. En nog voor de kerstvakantie beginnen we met de werken in het Gryspeerdts Hof. Begin 2017 is er de verbreding van de Kapellebeek en de bouw van een keermuur langs de Collievijverbeek in de Lorkenstraat.”

In die straat waren er eind mei zes woningen waar het water tot 60 cm hoog stond. “De keermuur komt er op vraag van de buurtbewoners. De stads- en provinciediensten van waterbeheer stelden eerst de aanleg voor van een wadi op het buurtpleintje. Zij oordelen evenwel dat de suggestie van de omwonenden waardevol is en hebben daarom beslist om de aanleg van de wadi uit te stellen. Als blijkt dat de keermuur en de intussen al afgeronde werken aan de riolen en collector in de Lorkenstraat niet volstaan om de Collievijverbeek bij hevige regen te bedwingen, zal de wadi alsnog worden aangelegd.”

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier