Keeper uit Snellegem naar EK Amp voetbal met Red Flamingo’s

Arne met zijn collega-doelman van de Rode Duivels Thibaut Courtois. © TL
Redactie KW

Volgende week staat in Turkije het EK Amp Voetbal op het programma. Arne (32) uit Snellegem zal daar het nationale doel verdedigen. Hij heeft maar één arm en net dat maakt hem dé ideale keeper voor de Red Flamingo’s. “De spelers zelf hebben maar één been”, zegt hij.

De keeper heeft maar één arm. De andere spelers hebben dan weer maar één been. Amp voetbal is voetbal voor mensen met een geamputeerde arm of been. De spelers lopen op krukken en het gaat er verbazend snel aan toe. Arne Depree (32) uit Snellegem is onze nationale doelman en trekt morgen samen met zijn ploegmakkers naar het Europees Kampioenschap in Turkije. “Veel ambitie koesteren we niet”, zegt hij. “Ik denk dat we vooral voor de Fair Play-prijs zullen gaan (lacht).”

6 veldspelers

Arne verloor zes jaar geleden zijn rechterarm door een kwaadaardige tumor. De sportieve, jonge schilder moest zijn leven van dan af anders invullen. Hij bleef minivoetballen bij een lokale ploeg en vond zo’n drie jaar geleden zijn heil ook in het amp voetbal. “Omdat ik zelf maar één arm heb stuurden mensen mij geregeld filmpjes van het amp voetbal door”, zegt hij. “Toen ik naar een training in Gent ging kijken was ik snel verkocht. Het leuke is dat iedereen er zijn eigen verhaal heeft. Je kan al eens het woord “fantoompijn” laten vallen zonder dat er vreemde blikken volgen. Het gaat echt om een groep lotgenoten.”

Amp voetbal wordt gespeeld door zes veldspelers met één been en een keeper met één arm. Ze spelen op een veld de breedte van een normaal voetbalplein en met twee duivel-doeltjes. Arne heeft wel nog een stompje, maar dat mag hij tijdens een wedstrijd niet gebruiken om een bal te pakken. “Anders is het fout. Uiteraard is het niet gemakkelijk om een doel te beschermen met slechts één arm. De tegenstanders zien ook wel snel welke je mindere kant is natuurlijk (lacht). Maar ik kan me wel goed behelpen.”

Praatje met Hazard

De Red Flamingo’s – want dat is de ludieke naam van het nationale team – werden enkele maanden geleden door de voetbalbond erkend en trekken morgen naar Istanboel om daar de nationale eer te verdedigen. Trainen doen ze ook om de twee weken in het trainingscomplex van de Rode Duivels. “Dat is uiteraard uniek. En dat beseffen we ook allemaal”, zegt Arne. “Tijdens de fandag stonden wij ook gewoon naast de Rode Duivels zelf. We konden er een praatje maken met Eden Hazard. Een unieke ervaring natuurlijk.”

De Red Flamingo’s starten dinsdag aan hun EK met een wedstrijd tegen Italië. Daarna moeten ze ook nog Polen en Frankrijk bekampen. Polen lijkt trouwens één van de favorieten voor de eindzege. “In België zijn wij de enige ploeg, maar in Polen bestaat er zelfs een competitie”, zegt Arne. “Daarvoor zouden we in België eerst nog wat naambekendheid moeten winnen, vrees ik.”

Opvallend: Arnes vader Geert Depree is de trainer van de ploeg. “Toen de oorspronkelijke trainer afhaakte, heb ik beslist om het over te nemen. En daar kreeg ik nog geen spijt van”, zegt de Jabbeekse schepen van Sport.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier