Kazerne van Civiele Bescherming in Jabbeke gaat zo goed als zeker dicht

Redactie KW

De kazerne van de civiele bescherming, al sinds 1998 in Jabbeke, gaat dicht. Daar ziet het nu toch heel hard naar uit. Het personeel werd gistermorgen op de hoogte gebracht.

In een infosessie kregen ze te horen dat ook één derde van hen zal moeten afvloeien. “Een serieuze klap voor ons en onze mensen”, zegt Johan Boydens, bevelhebber van de kazerne in Jabbeke. “We wisten wel dat een sluiting in de lucht hing, maar nu kregen we te horen dat het een zo goed als uitgemaakte zaak was. En dat er mensen moeten afvloeien. Dat komt hard aan.”

De sluiting van de kazerne was inderdaad wel al een tijdje nakend. Zo werden steeds meer mensen naar Brasschaat gedetacheerd. In die mate zelfs dat de kazerne in Jabbeke vanaf vandaag één dag op vier moet sluiten door een personeelstekort. Sinds enkele jaren beschikt de kazerne ook over een ambulancedienst. Die werd voor allerhande interventies in de streek ingezet en zou volgens het toekomstplan ook verdwijnen.

“Zeker geen overbodige luxe”

Dat plan werd opgesteld door de directie en het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken. De federale regering moet dat nu wel nog goedkeuren. Al lijkt dat een kwestie van details. “Dat zou volgens de informatie die wij kregen voor Kerstmis al een feit kunnen zijn”, zegt Johan Boydens. “Al zou er wel nog wat discussie zijn tussen verschillende regeringspartijen. Het zou nu de bedoeling zijn dat de brandweer haar kerntaken volledig autonoom uitvoert. Terwijl de civiele bescherming enkel nog ingezet zal worden voor heel specifieke opdrachten.”

De sluiting zou volgens het plan in 2018 of 2019 officieel een feit zijn. Iets waar de burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V) ontgoocheld op reageert. “Ik wist dat er sprake van was, maar verder was ik niet op de hoogte”, zegt hij. “Het is voor ons heel betreurenswaardig. Toen de ambulancedienst er kwam, dacht ik dat een sluiting wel even van de baan was. Maar van zodra ze hier mensen gingen weghalen om ze in Brasschaat te plaatsen wist ik dat het niet meer zo lang kon duren. Een spijtige zaak, want de kazerne in Jabbeke dekte zowat de hele kust en was voor West-Vlaanderen – met twee luchthavens en twee havens – zeker geen overbodige luxe.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier