Kasteelpark Blauwhuis in Izegem vanaf 1 april open voor publiek

Het park van kasteel Blauwhuis is vanaf 1 april toegankelijk voor iedereen. V.l.n.r. Tangu de Schietere de Lophem, schepen Nadia Staes, Daniël de Schietere de Lophem, schepen Kurt Grymonprez, schepen Caroline Maertens, burgemeester Bert Maertens, schepen Lothar Feys, schepen Tom Verbeke en schepen Kurt Himpe. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Doorbraak in het dossier rond het kasteel en bijhorende park Blauwhuis. Vanaf 1 april, de start van de paasvakantie, is het tien hectare groot park open voor het publiek. In de orangerie moet zo snel mogelijk een tijdelijke horeca-invulling komen.

Tot november 2015 deed het statige kasteel Blauwhuis dienst als gerespecteerde feestzaal, maar sindsdien staat het indrukwekkende gebouw leeg. Het Izegemse stadsbestuur ijvert er al langer voor om de site voor het grote publiek toegankelijk te maken en boekt nu een eerste succes. In samenspraak met de vzw Gilles de Pélichy en het Agentschap voor Natuur en Bos werd afgesproken om het tien hectare groot kasteelpark vanaf 1 april open te stellen voor het grote publiek.

“Dit is een historisch moment”, glundert burgemeester Bert Maertens (N-VA). “De gesprekken verliepen in een uitstekende sfeer en leiden nu tot een grote meerwaarde voor de stad: een enorme groene long, pal in het centrum van Izegem. Dit is waar we met het stadsbestuur al sinds het begin van de legislatuur naar streven. Het kasteel Blauwhuis is daarnaast bij veel mensen het eerste beeld waar ze aan denken wanneer er over Izegem gesproken wordt. Op deze manier bewaren én bewaken we ook een belangrijk stukje erfgoed.”

Het kasteelpark zal elke dag van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken zijn en in de orangerie van het kasteel komt zo snel mogelijk een tijdelijke horeca-invulling. “We hadden al positieve gesprekken met mogelijke geïnteresseerden”, aldus schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). “We willen er minstens voor zorgen dat elke wandelaar op de site een koffie kan drinken en iets eten. Maar ook een restaurant of een feestzaal behoren tot de mogelijkheden.”

Kantoorruimtes, woningen…

Voor het kasteel zelf zijn mogelijke bestemmingen kantoorruimtes, een horecafunctie en zelfs woningen. “De gelijkvloerse verdieping zal – omwille van de grote erfgoedwaarde – in zijn oorspronkelijke staat bewaard blijven, maar op de verdiepingen van het kasteel liggen een pak mogelijkheden.”

Tanguy de Schietere de Lophem: “De orangerie is instapklaar. Er kan meteen een horeca-invulling aan het pand gegeven worden”

In afwachting van de ontwikkeling van het kasteel wordt het kasteelpark publiek toegankelijk, maar blijft het nog eigendom van de vzw Gilles de Pélichy. “Eens het kasteel een bestemming heeft gekregen, zal het park verworven worden door het Agentschap Natuur en Bos en blijft het voorgoed toegankelijk”, vervolgt schepen van Groen Nadia Staes (SP.A). “In principe zal ANB de delen met grote natuurwaarde beheren, de stad zal instaan voor de delen bij het kasteel en het voorliggende gedeelte langs de Gentseheerweg. De stad zal in maart ook al enkele kleine onderhoudswerken uitvoeren die het park toegankelijk én aantrekkelijk moeten houden. Wij zullen ook het gras maaien, hagen snoeien, de paden en vijver onderhouden…”

Er komen ook picknickbanken in het domein en ook jeugdbewegingen zullen er welkom zijn om activiteiten te organiseren. Dit voorjaar nog organiseert de stad een Feest in het Park om het kasteelpark officieel in te huldigen.

Drie toegangswegen

Het nieuwe publieke park krijgt drie toegangswegen: de hoofdingang langs de Gentseheerweg, een toegang via de Kasteelstraat en een ingang via het wandel- en fietspad tussen de brandweerkazerne en de brug van Emelgem.

Tanguy de Schietere de Lophem van de vzw Gilles de Pélichy benadrukt dat ook zij erg gelukkig zijn met deze ontwikkeling. “Het was al langer duidelijk dat wij met de familie geen nieuwe invulling aan het kasteel zouden geven. Het openstellen van het park is een eerste stap in de goeie richting. Wanneer deze overeenkomst op de gemeenteraad van volgende week is goedgekeurd, willen we ook het kasteel een nieuwe toekomst geven, in samenwerking met de private sector. En ook wij hopen zo snel mogelijk op een invulling van de orangerie. Die is trouwens instapklaar en kan meteen gebruikt worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier