Karl Vannieuwkerke haalt hard uit naar scheidsrechter in jeugdwedstrijd

30/08/16 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

De VRT-sportjournalist schreef een scherpe open brief nadat de man volgens Karl Vannieuwkerke ver over de schreef ging in zijn aanpak.

Karl Vannieuwkerke haalt hard uit naar scheidsrechter in jeugdwedstrijd

© © VRT

Aanleiding was een aantal jeugdwedstrijdjes van de Vlaamse Minivoetbalfederatie tussen ZVC Eernegem en Puskas Ardooie. Naar eigen zeggen reageerde Karl Vannieuwkerke niet in een opwelling. Hij wachtte 24 uur, maar merkte dat z'n boosheid niet wegebde en besloot dan toch in zijn pen te kruipen. Hij noemde de man niet bij naam en postte ook een video die hij had gemaakt bewust niet op de sociale media, maar desondanks spaart de sportjournalist zijn scherpe bewoordingen allerminst.

"Toen een kind een iets te felle tackle deed op een leeftijdsgenootje probeerde u niet uit te leggen dat een tackle in minivoetbal niet thuishoort, maar snauwde u het kind toe dat het bij een volgende vergrijp mocht gaan douchen", schrijft Karl Vannieuwkerke. "U deed dat met een stem zoals ze tijdens de Tweede wereldoorlog in Duitse bunkers moet hebben geklonken."

"Dan moesten de spelertjes bij u aan de tafel komen omdat u het scheidsrechtersblad wou checken. Ze moesten u hardop aanspreken met meneer drukte u hen op het hart", gaat de brief voort. "Twee spelertjes (onder wie mijn dochter) hadden hun kids ID niet bij. Mea culpa. In de rush van het weekend en tijdens drie dagen vrijwillige inzet voor het jeugdvoetbal er zelfs niet meer aan gedacht dat voor een minivoetbalmatch van kinderen een pasje nodig was. Ik zag dat u een scène maakte en mijn dochter en de andere jongen tranen in de ogen kregen. Ze mochten van u niet spelen. (...) U was in uw eigen atelier van regeltjes voor geen rede vatbaar. Ik zag dat u achter uw bril duidelijk genoegen schepte in uw superioriteit."

Het bericht van Karl Vannieuwkerke werd snel opgepikt en massaal gedeeld. De journalist oogt veel bijval bij andere ouders, maar krijgt ook zelf kritiek voor z'n scherpe taal én z'n verwijzingen naar de nazi's. De scheidsrechter vindt dat hij niet over de schreef ging en betreurt dat de journalist de zaak niet met hem persoonlijk kwam uitpraten.

(FV)

Lees hieronder de volledige open brief van Karl Vannieuwkerke:

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!