Karl Vanhuyse is koorleider bij Kunst Veredelt uit Roeselare

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het koor van Kunst Veredelt zit in volle voorbereiding naar aanleiding van het Afternoon Classics Concert op zondag 16 november.

Dat gebeurt onder leiding van Karl Vanhuyse, de kersverse koorleider van Kunst Veredelt. Karl Vanhuyse (57) is samen met Tania Verbeke. Hij heeft met Lies, Tine en Joke drie dochters. Sinds afgelopen zomer is hij de nieuwe koorleider van het Koninklijk Lyrisch Gezelschap Kunst Veredelt. Het dirigeren of koorwezen is allesbehalve nieuw voor Karl, hij is er al van kleins af aan mee bezig. “Eerst in het Klein Seminarie waar ik mee de stuwende kracht was achter het koor Colliemando. Later engageerde ik mij nog voor het Sint-Michielskoor en verschillende kinderkoren. Ik was ook tien jaar actief bij een strijdkoor, daarmee brachten we derde en vierde wereldliederen. Het dirigeren was voor mij een echte uitlaatklep”, vertelt Karl.

Helaas moest hij tien jaar geleden stoppen met het dirigeren, de combinatie met de professionele bezigheden lukte niet meer. Hij begon zijn carrière als onderwijzer in de Stedelijke Basisschool 1 en ging later aan de slag als directeur in basisschool De Ark in Oekene en als algemeen directeur van scholengroep Arkorum. Momenteel is hij aan de slag als pedagogisch adviseur in de lagere afdeling van de vijf muzische talen: beeld, muziek, drama, dans en woord. “Toch zijn muziek en woord, ik schrijf ook af en toe poëzie, me altijd bijgebleven. Toen ik over de zoektocht van Kunst Veredelt naar een nieuwe koorleider zocht, heb ik geen moment geaarzeld om met Mieke Himpe contact op te nemen.”

Amateurs op een professioneel niveau

“Dat gesprek met Mieke verliep meteen heel positief, vooral het enthousiasme waarmee ze over het koor vertelde sprak me aan en dus zijn we vrij snel overeen gekomen. Het is een hele uitdaging, want ondanks vele jaren bagage is operette mij vrij onbekend. Meer nog: ik had tot voor enkele maanden nog nooit een operette gezien”, bekent Karl. “Maar dat wordt allemaal goed gemaakt door het koor zelf, waarmee het contact van het eerste moment erg goed zat. Ik maakte kennis met een erg geëngageerde groep, trouw aan het koor. ‘Hier zit muziek in’, was het eerste wat ik dacht. Na tien jaar niet meer gedirigeerd te hebben, voelde het ook wel wat als thuiskomen.”

“Ik moet Jozefien ook dankbaar zijn voor haar werk. Zij heeft eind juni de fakkel doorgegeven en ik moet zeggen: ze heeft heel erg goed werk geleverd. Het is duidelijk dat Jozefien het niveau naar een trapje hoger heeft gebracht. Neem daar nog eens het enthousiasme van Mieke en het hele bestuur bij en je zit met een gouden combinatie. We zitten met heel wat amateurs die op een professioneel niveau presteren.”

(TD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare