Karel en Birger uit Zerkegem winnen ijskoude barbecuewedstrijd

Redactie KW

Tijdens de meest extreme winterbarbecuewedstrijd ter wereld overtuigden Karel Knockaert (31) uit Zerkegem en Birger Allary (32) uit Ruiselede de jury met hun ‘chicken lollypops’.

Winterbarbecues zijn ondertussen redelijk ingeburgerd in onze contreien, maar weinigen halen hun barbecue buiten bij temperaturen tot min 11 graden. Toch gingen vrienden Karel Knockaert, die hoofdinspecteur is bij de politie in Ieper, en Birger Allary, een psychiatrisch verpleegkundige, de uitdaging aan in Italië. “De wedstrijd vond plaats op 1.542 meter hoogte. ‘Probeer hier voor 18 uur te zijn, want we verwachten een sneeuwstorm’ zeiden de organisatoren. We hadden onze mobilhome net geparkeerd toen de vlokken neer begonnen te dwarrelen. Tussen vrijdagavond en zondagochtend viel er 70 centimeter sneeuw, een echte sneeuwstorm.”

Kruidenmengeling

En ondertussen moesten Karel en Birger vijf gerechten bereiden op de barbecue : kip, ribben, varkensschouder, rundsborst en een verplicht lokaal gerecht met aardappel en kaas. “We hadden elk twee gerechten bedacht. En veel overlegd”, legt Karel uit. “Vooral de kruidenmengeling is super-belangrijk.”

“We zijn op zaterdagochtend gestart en op zondagmiddag eindigde de wedstrijd. Het vuur moest 14 uur aan de gang blijven, puur op hout of hout-gerelateerde producten. Gas of elektriciteit waren niet toegelaten. Het was niet evident om het vuur op temperatuur te houden in die omstandigheden.”

(IN – GF)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, Brugsch Handelsblad