Kapperssector trekt aan de alarmbel: "Eén op vier collega's stopt ermee om gezondheidsredenen"

30/09/16 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:25

De ACV-beroepscentrale Bouw-Industrie & Energie ging vrijdagmorgen op pad langs kapsalons uit het hele land om aandacht te vragen voor een oud zeer in de kapperswereld: het risico op huidaandoeningen door met irriterende producten te werken.

Kapperssector trekt aan de alarmbel: "Eén op vier collega's stopt ermee om gezondheidsredenen"

Eén op vier kapt er om die reden zelfs mee. "Dat is om grijze haren van te krijgen", klinkt het met een kappersboutade.

Kappershanden komen dagelijks in aanraking met cosmetische producten en chemische substanties. "Een niet te onderschatten beroepsrisico, waar nog altijd te weinig aandacht voor is", spreekt Isabelle Verhaegen namens Bouw-Industrie & Energie, de beroepscentrale van het Algemeen Christelijk Vakverbond (AVC) die de belangen en arbeidsvoorwaarden van onder meer de Belgische kappers ter harte neemt. Zij becijferden ook dat in ons land elk jaar één op vier werknemers omwille van gezondheidsredenen de sector noodgedwongen verlaat. Het beroepsverbond trekt nu aan de alarmbel met de sensibiliserende infocampagne 'Size matters', en voor één keer gaat dat niet over penisverlengingen maar over het dragen van goede beschermingshandschoenen in de juiste maat. "Op die manier kan het risico op huidaandoeningen aanzienlijk beperkt worden", aldus Verhaegen.

Het ACV heeft in ons land verkregen dat kappers één jaarlijks bezoekje aan de dermatoloog terugbetaald krijgen. Maar het pleit ook voor een Europees gezondheidsplan dat de kappers beter beschermt. "Voor Europa is deze problematiek jammer genoeg nog altijd geen prioriteit. Er bestaat wel een Europese Richtlijn die de fabrikanten van cosmetische producten verplicht om de gezondheidsrisico's van niet-professionele consumenten te evalueren. Maar met kappers houdt men geen rekening, en dat is absurd als je bedenkt dat juist zij die producten - onder de vorm van shampoo's, kleuringen, permanenten en balayages - dagelijks gebruiken", besluit Isabelle Verhaegen.

(WK)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!