Kantklossen aan een opmars bezig in Kortrijk

De 8-jarige Bastien Van De Wiele krijgt het kantklossen aangeleerd van Ria Demeyere. © ICK
Redactie KW

Zondag 4 oktober bestond het museum over Leie en vlas Texture aan de Noordstraat 28 in Kortrijk exact één jaar. Om dat te vieren, was er een uitgebreid feestprogramma uitgewerkt.

In de namiddag konden gezinnen deelnemen aan een fotoshoot. De kleinsten konden zich uitleven op het Staf Stekel parcours. Lucrèce Falepin, marketing Kortrijkse musea : “Onder begeleiding van de ouders lossen kinderen tussen 6 en 12 jaar vragen en opdrachten op die een code opleveren. Die code moeten ze dan hier aan de lockers invoeren en dan krijgen ze een prijs.” Aan een praatpaal konden bezoekers hun verhalen over de vlasnijverheid kwijt.

Een initiatie kantklossen stond ook op het programma. Ria Demeyere, lesgeefster in het jeugdatelier voor kantklossen, leerde de achtjarige Bastien Van De Wiele de basistechnieken aan. “Zelf ben ik al 32 jaar gepassioneerd bezig met kantklossen. Ik merk dat de jeugd er zeker ook voor open staat en het kantklossen kent zeker een opmars. De jongens moeten bij het kantklossen zeker niet onderdoen voor de meisjes.” Marlous Meersman, mama van Bastien : “Via Sportplus kunnen de kinderen een kantkloskamp volgen in de herfstvakantie. Via deze initiatie kan Bastien aanvoelen of het kantklossen hem zal liggen.” Bastien ziet het kantklossen alvast heel erg zitten. “Deze initiatie is heel leuk.”

(ICK – foto ICK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier