Kankerpatiënte uit Oostende vecht al trainend tegen haar ziekte

Redactie KW

Op 31 mei beginnen 40 ploegen in Koksijde aan Levensloop: in estafettevorm 24 uur lang rondjes draaien op de luchtmachtbasis. Het is een initiatief van de Stichting tegen Kanker. Onder de deelnemers ook de Oostendse Chris Tahon (50) die een harde strijd voert tegen de vermaledijde ziekte.

Kort na de zomervakantie kreeg Chris Tahon pijn aan haar borsten. Op 16 september onderging ze een mammografie en die bracht weinig goeds aan het licht.

“Ik zat net midden de voorbereiding van d’Ostendsche Revue toen ik het schokkende verdict te horen kreeg”, vertelt de onthaalmoeder. “Twee weken later lag ik al op de operatietafel, waarna de chemokuur werd opgestart. Lichamelijk was ik natuurlijk fel verzwakt, maar mijn mentale weerbaarheid liet ik niet aantasten. Heel belangrijk, want die heb je hard nodig in de strijd tegen ‘het monster’. Niet voor niets noemen ze kankerpatiënten en ex-patiënten Vechters. Zo raadde de behandelende geneesheer mij ook aan om zo goed als mogelijk de repetities van de revue te blijven volgen. Tijdens de voorstellingen zelf moest ik tussen de taferelen door wel gaan liggen om te bekomen, maar ik was heel gelukkig er bij te zijn.”

Acht jaar geleden raakte Chris via ‘Sport overdag’ gebeten door de loopmicrobe. Gezapig joggen veranderde al snel in fiks trainen met de recreatieve loopclub De Olifant. Ook die hobby kreeg dus een ferme knauw toen de kanker haar lichaam aantastte. Maar vooraleer ze de kliniek binnenstapte, zette de moedige vrouw er nog eens stevig de vaart in.

“Ik ben die dag van aan de roze villa in Raversijde tot aan het Serruysziekenhuis gelopen, 10km ver… De startlocatie was bewust gekozen, verwijzend naar de vzw Think Pink die op verschillende manieren een steun betekent voor kankerpatiënten.”

(Rio)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht