Kaasboerderij ‘t Groendal uit Rumbeke hoort bij de wereldtop

Kaasboerderij Groendal viel opnieuw in de prijzen op de World Cheese Award. Op de foto zien we zoon Jean-Philippe Deweer met de drie kazen waarmee zilver en twee keer brons gewonnen werd. © Foto SB
Redactie KW

Vergeet Frankrijk. Wie de lekkerste kazen wil proeven, moet gewoon bij Kaasboerderij ‘t Groendal zijn in Rumbeke. ‘t Groendal viel in de prijzen op de World Cheese Award en voegt daarmee een zoveelste bekroning toe aan het lijstje.

De kazen van Kaasboerderij ‘t Groendal kaapten voor het derde jaar op rij de eerste plaatsen weg op de World Cheese Award. ‘t Groendal, gelegen in de Koolzaadstraat in Rumbeke, scoorde er een zilveren medaille met ‘t Groendal Grand Cru, brons met Délice de Houblonesse en nogmaals brons met ‘t Groendal Geit.

Dertig landen

De World Cheese Award vond plaats in Londen en is een van de belangrijkste en meest onafhankelijke kaaskeuringen in de wereld. Voor de afgelopen editie waren er maar liefst 2727 inzendingen uit 30 verschillende landen. Ruim 250 kaasmeesters uit 25 landen bekroonden de kazen van ‘t Groendal. Bij ‘t Groendal gebruiken ze enkel streekeigen grondstoffen en dat wordt gesmaakt.

“‘t Groendal Grand Cru die zilver behaalde is een half harde kaas gerijpt in abdijbier van Steenbrugge. Délice de Houblonesse is een zachte smeerkaas gewassen met de alcoholische drank Marc de Houblonesse, een Marc op basis van hopscheuten. ‘t Groendal Geit is een Goudse geitenkaas die we pas in september op de markt hebben gebracht”, legt zoon Jean-Philippe Deweer vol trots uit. “We zijn dan ook verrast dat we er nu al mee in de prijzen vallen.”

Ook hun Poperingse keikop won destijds verschillende prijzen. Die smeuïge kaas wordt samen met sociale werkplaats Sowepo uit Poperinge gemaakt. Ook daar scoren ze door de toevoeging van hopscheuten.

Een mooie bekroning voor zaakvoerders Johan Deweer en Dominique Steyaert die al 28 jaar aan het roer van de kaasboerderij staan. “We zijn heel blij met deze overwinning. We hebben in 2013 en 2014 al brons gehaald, maar dat we nu maar liefst drie keer in de prijzen zouden vallen, dat hadden we nooit verwacht”, lacht Dominique.

Streekeigen producten

“We zijn heel erg trots. Ergens hoopten we er wel op om terug bij de beste te zijn, maar dit overstijgt onze verwachtingen.”

Voor Johan en Dominique is het een motivatie om verder te blijven werken met streekeigen producten en kazen te blijven maken op een duurzame manier.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier