Juwelier Nys trekt met open ateliers naar de Korte Steenstraat

Kristof en Sylvie Nys verhuizen met hun winkel naar de Korte Steenstraat. "Mama en papa zijn wel trots op ons." © JVGK
Redactie KW

Bijna zeventig jaar nadat Albert en Jenny Nys een winkel begonnen in de Leiestraat verhuisde de gekende juwelierszaak deze zomer naar het absolute centrum van de stad. In de Korte Steenstraat vonden Kristof en Sylvie een geschikte locatie. “Het is een emotionele keuze geweest maar we hadden meer plaats nodig voor onze ateliers.”

In nummers 7 en 9 in de Korte Steenstraat vind je sinds kort Nys Stylish. “Dit is eigenlijk de winkel die we hadden in de Leiestraat. We zijn dus niet verdwenen maar verhuisd naar een nieuw pand. We zitten nu met onze verschillende zaken in een mooie driehoek”, vertellen zaakvoerders Kristof en Sylvie Nys. “In de Lange Steenstraat hebben we sinds 1998 Nys Exclusive met ons exclusief aanbod en in K in Kortrijk openden we in 2010 Nys Shopping met een aanbod dat meer op fashion is gericht.”

Emotioneel afscheid

Het was horlogemaker Albert Nys die de familietraditie begon. Samen met zijn vrouw Jenny startte hij na de Tweede Wereldoorlog een winkel in de Leiestraat voor herstellingen van uurwerken en de verkoop van kleine juwelen. Oudste zoon Marc en zijn vrouw Charlotte namen in 1978 de zaak over. Nu staat sinds 2011 de derde generatie aan het roer. Broer en zus, Kristof en Sylvie, namen de moeilijke beslissing om de Leiestraat te verlaten.

De eerste winkel van Albert Nys.
De eerste winkel van Albert Nys.© GF

“Wanneer papa en mama in de zaak zijn, kunnen ze het niet laten om te helpen”

“We hadden in de Leiestraat onvoldoende ruimte voor onze ateliers. Het was absoluut geen evidente keuze om te verhuizen. En tegelijkertijd zijn we heel blij en dankbaar dat onze grootouders en ouders het voor ons mogelijk hebben gemaakt. Het is emotioneel niet gemakkelijk om het pand waar onze ouders zijn gestart en altijd hebben gewerkt te verlaten. Maar ze zijn wel trots op ons. Wanneer papa en mama in de zaak aanwezig zijn, kunnen ze het nog altijd niet laten om te helpen.”

Terwijl grootvader en vader Nys horlogemakers waren, zijn Kristof en Sylvie opgeleid tot goudsmid. “Ook al is Nys in al die jaren uitgebreid, in onze twee topzaken zal er altijd iemand van de familie aanwezig zijn. Zelfs in het shoppingcenter zit dat familiegevoel in de aanpak verweven. We zijn trots op onze medewerkers. Het zijn allemaal mensen die samen met ons vooruit willen. Jurgen Blondeel, onze goudsmid, en Frédérique Hache, een van onze drie horlogemakers, zijn al twintig jaar bij ons in dienst.”

Juwelier Nys trekt met open ateliers naar de Korte Steenstraat
© JVGK

Een eigen uurwerkatelier met drie horlogemakers maakt Nys vrij uniek in zijn branche. “Onze uurwerkmakers mogen horloges van alle merken herstellen dankzij de stages die ze geregeld volgen.” Kristof en Sylvie leggen de nadruk op het belang van hun brede aanbod. “We zijn in Zuid-West-Vlaanderen vrij uniek met ons merkenpakket. Sinds de nieuwe winkel hebben we nu ook uurwerken van Longines, Hermès, Chopard en juwelen van Chopard en Annamaria Cammilli in huis.”

Binnenkijken

De nieuwe zaak bestaat uit twee panden die zijn samengevoegd. Wie in de winkel komt, kan meteen een blik werpen op de ateliers. “Het is te vergelijken met de open keukens die je in sommige restaurants ziet. Wij werken met open ateliers. De klant ziet waar aan zijn of haar juweel of uurwerk wordt gewerkt. Ook voor onze medewerkers is het aangenaam om bij de klanten betrokken te zijn.”

Albert Nys
Albert Nys© GF

“We hebben heel veel aandacht besteed aan de inrichting. Onze tafels bijvoorbeeld zijn een eigen ontwerp. Veel juwelierszaken komen vrij sober uit de hoek. Onze nieuwe winkel is gezellig maar nog steeds stijlvol”, besluiten Kristof en Sylvie Nys.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier