Jurgen en Veronique koken én genieten in Ardense gastropub

Jurgen en Veronique in Gaspard.
Redactie KW

Jurgen Maene (51) en Veronique Delbar (52) die meer dan 15 jaar restaurant Fond & Fumet in Marke runden, trokken vorige zomer naar de Ardennen. Ze openden er op 1 januari hun gastropub Gaspard.

Gaspard is rustig gelegen dicht bij een fietspad waar een oude spoorverbinding was langs de Ourthe. Het ligt op slechts 400 meter van het centrum van Barvaux.

Bij Gaspard zijn verschillende Franse woorden belangrijk: ‘vin’, ‘trappist’, ‘terroir’ en ‘manger’. “We willen verschillende wijnen en trappisten aanbieden maar ook enkele simpele gerechten zoals fijne vleeswaren en kazen, enkele vegetarische gerechten en zowel tijdens de zomer als tijdens de winter vijf seizoensgebonden gerechten. De keuken in Gaspard zal vijf dagen non-stop open zijn tussen 11 en 20.30 uur”, legt Jurgen uit. We werken niet meer zeven dagen op zeven. Zo hebben we ook nog eens tijd om naar onze roots te gaan, of er eens op uit te trekken.” Jurgen groeide op in een familiehotel in Bredene. “Daar werd klassiek gekookt maar zo ontstond wel mijn microbe om te koken”, vertelt Jurgen. Hij begon in de horeca als gerant op het vliegveld van Moorsele en daarna creëerde hij een bistro in Het Prinsenhof in Lauwe. In 2000 begonnen de plannen voor Fond & Fumet in Marke. Hij runde het restaurant samen met Veronique die van Rekkem afkomstig is. Jurgen combineerde altijd al twee jobs en gaf tot het einde van vorig schooljaar wijn- en kooklessen bij CVO en Syntra.

Toen Jurgen en Veronique de drempel van de 50 jaar overschreden, vonden de twee dat het nu of nooit was om hun droom te verwezenlijken. “We wilden ook stoppen met het combineren van verschillende jobs.” Het koppel verkocht het restaurant in Marke aan Martijn Defauw en Tessa D’haene die er restaurant Rebelle openden in oktober.

Beleefkeuken

Jurgen en Veronique kochten zes jaar geleden een huisje met een oude paardenstal in Barvaux, bij Durbuy. Na hun service in Marke kwamen ze soms nog naar Barvaux afgezakt. “Er is hier veel toerisme maar eigenlijk is er nog te weinig mogelijkheid om eenvoudig te eten. In Kortrijk daarentegen is er minder volk ten opzichte van de vele restaurants. We dachten er vaak aan om hier iets te beginnen.”

Een oude paardenstal werd omgebouwd tot gastropub Gaspard. (Foto EDB)
Een oude paardenstal werd omgebouwd tot gastropub Gaspard. (Foto EDB)

In Gaspard willen Jurgen en Veronique vijf dagen per week nog enkel passioneel bezig zijn met eenvoudige gerechten, wijnen en bieren. Bij Gaspard ben je niet verplicht om iets te eten. Je kan er ook een glas wijn of een trappist komen drinken. In de gastropub werd een beleefkeuken gebouwd met een kantoor erboven. De gasten zitten compleet in de keuken. Je kan er ook buiten zitten. “Onze buitenruimte overdekt met groen is één van de grote troeven.”

Genieten

Eenvoudige streekgerechten met dat tikkeltje meer zijn in gastropub Gaspard een troef. “Waar kan je nog verse witte bonen krijgen?”, vraagt Jurgen zich af. Chimay Rouge met een bloedworst, een bordje met fijne vleeswaren van de streek, bruschetta met geitenkaas en honing uit de Ardennen zullen bij Gaspard geen uitzondering zijn. Jurgen maakt alles zelf, ook paté en mosterd en wil alles aanbieden om te delen. “De gerechten zullen simpel zijn. Ik probeer maximum vijf handelingen te doen per bord.” Er komt ook een suggestiekaart. “Tijdens de winter zal je cassoulet of everzwijn en tijdens de zomer eendenbil kunnen eten. We zullen ‘s winters ook onze zalm zelf roken.”

Jurgen en Veronique gingen al op zoek naar trappisten en biertjes in de streek en met hun wijnkaart waar 100 soorten op voorkomen denken ze ook te scoren. Met wijn- of paellatastings zullen ze themadagen organiseren en met feestdagen willen ze met een menu uitpakken. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier