‘Jurassic Seas’ toont levende fossielen in Sea Life Blankenberge

© foto WK
Redactie KW

In Sea Life Blankenberge opende zaterdag de nieuwe expo Jurassic Seas.

Je leert er alles over de prehistorische zeewezens die ooit ook in onze contreien voorkwamen, zoals haaien, walrussen en krabben. Of de mosasaurus, die hier 65 miljoen jaar geleden rondzwom in een ondiepe zee waar nu Limburg ligt. Deze ‘maashagedis’ kon tot veertien meter lang worden en woog soms wel twintig ton. “In Jurassic World springt er zo eentje uit het water om een haai op te slokken”, weet dierenverzorger Bas Bovendeur.

Ook de axolotl heeft een primitief uitzicht. “Deze amfibieën zijn in miljoenen jaren tijd dan ook nauwelijks geëvolueerd”, zegt hoofdverzorger Manu Potin. “Maar in de natuur zijn het echte survivors, bij die axolotl groeien bijvoorbeeld de hersenen terug als ze beschadigd zijn.” Nog zo’n levend fossiel dat te zien is op Jurassic Seas, is de degenkrab. “Eigenlijk het neefje van de spin en de schorpioen”, zegt Manu Potin. “Maar miljoenen jaren geleden scharrelde dit diertje dus al tussen de poten van de dinosaurussen op zoek naar voedsel. Zijn bloed wordt gebruikt voor medische toepassingen.” Via een interactief spel kan je de prehistorische zeewezens op de expo nog beter leren kennen. “Dino’s blijven bij jong en oud tot de verbeelding spreken. En deze expo laat je er ook nog eens bij stilstaan dat de mens eigenlijk een relatief jonge soort is”, aldus Manu Potin.

De expo Jurassic Seas kwam tot stand in samenwerking met Sea Life Helsinki en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

(WK – foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier