Jozef De Kesel wordt nieuwe aartsbisschop

© BELGA
Redactie KW

De bisschop van Brugge zou André Léonard opvolgen.

Jozef De Kesel zou de volgende aartsbisschop van het aartsbisschop Mechelen-Brussel worden. Dat schrijven La Libre Belgique en de kranten van Mediahuis donderdagmiddag. Geert Lesage, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie, weigert donderdag het nieuws te bevestigen en zegt dat er vrijdag om 11.30 uur nieuws bekendgemaakt wordt.

Wie is Jozef De Kesel?

De Oost-Vlaming Jozef De Kesel is de 26ste bisschop van Brugge en zou vrijdag worden voorgesteld als de nieuwe aartsbisschop. De Kesel verwierf bekendheid als opvolger van Roger Vangheluwe in Brugge, waar hij verwacht werd orde op zaken te stellen na het pedofilieschandaal. De bisschop is erg begaan met de vluchtelingenproblematiek en ondernam dit jaar nog een solidariteitsmissie naar Irak.

Jozef De Kesel werd geboren op 17 juni 1947 en groeide op in Adegem, deelgemeente van Maldegem, als zesde in een gezin van elf kinderen. Zijn oom Leo-Karel De Kesel was gedurende bijna drie decennia hulpbisschop van het bisdom Gent. Vader Albert en grootvader August waren allebei burgemeester van Adegem.

De Kesel studeerde filosofie aan de KU Leuven en haalde het baccalaureaat en de licentie in de theologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. Op 26 augustus 1972 wijdde zijn oom, Leo-Karel De Kesel, hem tot priester in de Sint-Adrianuskerk van Adegem.

Jozef De Kesel wordt nieuwe aartsbisschop
© BELGA

Hulpbisschop

In 1974 werd De Kesel godsdienstleraar aan het Sint-Vincentiuscollege en het Sint-Leoinstituut in Eeklo. Daarna doceerde hij aan de Sociale Hogeschool K.V.M.W. (vandaag een onderdeel van de Arteveldehogeschool) in Gent en het Grootseminarie in Gent. Van 1989 tot 1992 gaf hij ook christologie aan de faculteit Godgeleerdheid van de KU Leuven.

In 1992 werd De Kesel benoemd tot bisschoppelijk vicaris, verantwoordelijk voor de opleidingen in Gent. In 2002 benoemde de paus hem tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Bij de opvolging van kardinaal Danneels in 2010 werd De Kesel genoemd als een van de kanshebbers, maar de functie ging naar André Léonard. Die benoemde De Kesel drie jaar later wel tot tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel met de bevoegdheid voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Jozef De Kesel wordt nieuwe aartsbisschop
© BELGA

Op 25 juni 2010 werd De Kesel aangeduid als bisschop van Brugge, als opvolger van Roger Vangheluwe, die moest opstappen vanwege een pedofilieschandaal. Van De Kesel werd verwacht dat hij orde op zaken zou stellen in het bisdom.

De afgelopen jaren nam de bisschop enkele omstreden beslissingen. Zo kreeg een priester die was veroordeeld voor de aanranding van een minderjarige een nieuwe benoeming en mocht een andere priester, waarvan geweten was dat er een klacht voor seksueel misbruik tegen hem liep, nog meer dan een jaar zijn parochie leiden. Onder meer kerkjurist Kurt Martens vindt daarom dat De Kesel zich zou moeten verantwoorden voor de speciale rechtbank die het Vaticaan oprichtte voor bisschoppen die nalatig zijn geweest in het aanpakken van pedofiele priesters.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier