Joseph kan heraanleg van Egemse Veldekens niet alleen aan

Joseph Verkest en Gisèle-Gardeyn Debever. © Foto Jan
Redactie KW

Zo’n 1,5 hectare van het bos van de Egemse Veldekens moet heraangeplant worden. Omdat dit om privébezit gaat, moet eigenaar Joseph Verkest dat zelf doen. Alleen kan hij dat echter niet aan en dus gaat hij samen met Gisèle Gardeyn-Debever op zoek naar vrijwilligers.

“Laten we beginnen met een korte schets van de situatie”, begint Joseph Verkest zijn verhaal. “De Egemse Veldekens zijn een gemengd bos, waarbij een deel van de bomen fijnsparren en Amerikaanse eiken zijn. Het bos kadert in de grotere regio IJzer en Leie en vanuit de Vlaamse overheid en deze regio is beslist dat alle niet-inheemse bomen dienen te verdwijnen en moeten vervangen worden door eigen soorten. Vanuit die optiek heb ik een drietal jaar geleden een bosbeheersplan moeten laten opmaken, waarin staat welke aanpassingen ik vandaag en in de toekomst moet doen om aan alle wettelijke vereisten te blijven voldoen.”

50 kloempen

“Een eerste stap die ik moest zetten was het rooien van een stuk grond van ongeveer 1,5 hectare waar alle fijnsparren moesten verdwijnen. Inmiddels zijn ze gekapt, maar daarmee is de kous niet af. In het gerooide stuk moeten nu immers 2.593 nieuwe imheemse boompjes geplant worden zoals zomereik, beuk, boskers, haagbeuk, winterlinde en zwarte els. Dit moet gebeuren in zogenaamde kloempen. Dat wil zeggen dat er een paal geplaatst wordt waarrond telkens 40 boompjes geplant moeten worden met telkens 1 meter tussen. In totaal gaat het om 50 zulke kloempen. Wanneer de bomen dan na een tijd uitgroeien, moeten de minder goede er per kloemp uitgehaald worden.”

“Uiteraard is dit goed voor de natuur, een standpunt waarin ik mij kan vinden. Voor mij is het echter een financiële aderlating. Ik moet immers de opgelegde regels maar aanvaarden en zien dat alles betaald geraakt. Ik heb het voorbije jaar al negen kloempen geplant, wat resulteerde in een kostenplaatje van meer dan 1.000 euro. Ik heb na veel inspanningen een subsidie van 5.000 euro toegewezen gekregen, maar ik zal die pas ontvangen eens alles afgewerkt is. Ik zal die som trouwens zeker nodig hebben voor het uitdunnen en onderhouden van het nieuw beplante stuk.”

geen antwoord

“Er is overigens niet alleen het financiële probleem, ik ben 79 jaar en zie het niet zitten om dit alleen te doen. Ik heb inmiddels ook al drie brieven en een e-mail gestuurd naar de bevoegde minister Joke Schauvliege met een schets van mijn situatie. Helaas kreeg ik nog geen antwoord.”

“Ik vind het heel onheilspellend dat zo’n mooi en waardevol stuk natuurgebied in het gedrang komt”, gaat Gisèle verder. “Ik heb daarom met Joseph rond de tafel gezeten en zo werd het idee geopperd om voor het planten van de bomen een beroep te doen op vrijwilligers.”

Wie vanaf midden februari een handje wil toesteken tijdens een van de bosplantdagen kan contact opnemen met Joseph op 051 65 51 42, egemseveldekens@gmail.com. Je kan ook Gisèle contacteren via 0476 50 69 94 of gisele.gardeyn-debever@telenet.be. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier