Jorgen Deman aan start van Dodentocht: “6.000 euro voor goed doel als we finishen”

Jorgen Deman en Mathias Demarcke wandelen straks ten voordele van Kinderkankerdag. © GF
Axel Vandenheede

Vandaag wordt in Bornem de start gegeven van de Dodentocht. Ook Jorgen Deman doet mee. Hij wandelt voor het eerst mee. “Het is een uitdaging én er is een goed doel aan verbonden”, vertelt de naar Kortrijk verhuisde Lauwenaar.

Zowat 14.000 wandelaars binden straks de wandelschoenen aan voor de Dodentocht. Een van hen is Jorgen Deman (31), opgegroeid in Lauwe en sinds kort Kortrijkzaan. “Ik neem deel met enkele collega’s uit het Vlaams Parlement: Freya Perdaens (28) is medewerkster van de Vlaams Parlementsleden Willy Segers en Marc Hendrickx, terwijl Bart Smans (36), medewerker is van Tine van der Vloet, ook lid van het Vlaams Parlement. Zelf ben ik medewerker van Bert Maertens. Ook Mathias Demarcke (28), beroepshalve ambulancier, zal met ons mee stappen.”

“Freya, Mathias en ikzelf weten niet echt wat we ervan mogen verwachten, want het is de eerste keer dat we deelnemen. Bart heeft wel al ervaring: hij doet voor de vierde keer mee en zal dan ook onze gids zijn.”

Het viertal trainde de afgelopen alvast om de 100 kilometer tot een goed einde te brengen. “Ik werkte al een paar dagtochten van 40 tot 50 kilometer af“, zegt Jorgen. “De omstandigheden waren telkens anders: bij de eerste was het zo’n 30 graden, dus dat viel niet echt mee. Bij de laatste zijn we letterlijk uitgeregend.”

Kinderkankerdag

Tijdens de Dodentocht kan het ook slecht weer zijn. “In elk geval zullen we regenkledij en extra kousen meenemen in onze rugzak. Ook een paar reserveschoenen mogen niet ontbreken. Verder zal er in de rugzak wat drinken en eten steken. Chocolade, bijvoorbeeld, voor snelle suikers.”

Het viertal gaat straks in Bornem niet alleen de uitdaging aan om zijn fysieke grenzen te verleggen. Er is meer verbonden aan hun Dodentocht. “Toen we het idee hadden om aan de Dodentocht mee te doen, draaide het vooral rond de uitdaging. Tot we vonden dat we ons evengoed konden laten sponsoren en dat geld dat aan een goed doel schenken. We wandelen daarom de 100 kilometer ten voordele van Kinderkankerdag. Mochten we de Dodentocht uitstappen, dan kunnen we toch een 6.000 euro schenken. Dat geeft nog wat extra motivatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier