Jongste bevolking van de kust woont in Bredene

Redactie KW

In alle kustgemeenten, met uitzondering van Bredene, vormen de 50-plussers meer dan de helft van de bevolking.

Dat is het gevolg van de vele tweede verblijven aan de kust en het gegeven dat ouderen met een tweede verblijf, eenmaal met pensioen, definitief opteren voor de kust. Uit cijfers blijkt dat in Bredene – in vergelijking met de andere kustgemeenten – heel weinig appartementen en bijgevolg tweede verblijven worden gebouwd.

Zo werden in Bredene in 2012 in totaal 113 flats of appartementen verkocht. Merkelijk minder dan in de andere kustgemeenten. De Haan 162, De Panne 194, Blankenberge 230, Nieuwpoort 267, Koksijde 290, Middelkere 343, Knokke 464 en Oostende 564.

Laagst aantal tweede verblijven

Bredene is de kustgemeente met zowel in absolute als relatieve cijfers het laagste aantal tweede verblijven. Dit is het rechtstreeks gevolg van het ruimtelijk beleid dat de voorbije jaren werd gevoerd.

“Zo werd ingezet op nieuwe residentiële verkavelingen met eengezinswoningen, werden de zones waar appartementsgebouwen mogelijk zijn beperkt en werd vooral ook gestreefd naar woonappartementen. Al enige tijd worden de bouwpromotoren een minimumoppervlakte voor appartementen opgelegd. In elk nieuw project moet de gemiddelde oppervlakte van de appartementen 75 m² zijn zodat het ook geschikt is om in te wonen en niet enkel dient voor tweede verblijf”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe.

Betaalbaarder wonen

Vaststelling is dat hierdoor oudere koppels hun woning inruilen voor een appartement en jonge gezinnen eveneens kiezen voor een appartement als ‘instapwoning’.

De druk op de woningmarkt is hierdoor in Bredene een stuk kleiner wat zich vertaalt in lagere prijzen waardoor het – in vergelijking met de andere kustgemeenten – betaalbaarder wonen is in Bredene en jonge gezinnen de weg vinden naar Bredene of in eigen gemeente kunnen blijven wonen. Het gemeentebestuur zet zijn inspanningen op dit vlak verder onder meer ook door het creëren van sociale verkavelingen.

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier