Jongeren voeren actie voor rechten van vluchtelingen en migranten

Christina Jamil en Charlotte Mavandalt in actie tijdens het WOOSHA-festival. © DM
Redactie KW

Op zaterdag 18 juli voeren een twintigtal jonge mensenrechtenactivisten actie op de dijk van Blankenberge ter hoogte van de pier voor de rechten van asielzoekers, vluchtelingen en migranten in Europa.

Van 19.30 uur tot 21.30 uur vragen ze de voorbijgangers om een petitie te tekenen gericht aan de eerste minister Charles Michel en staatssecretaris Theo Francken. De actie wordt het hoogtepunt van Amnesty’s jongerenweekend in Blankenberge. Jonge Amnesty-activisten tussen 18 en 29 jaar reflecteren een weekend lang over de prangende vluchtelingencrisis aan de buitengrenzen van Europa. Naast actievoeren gaan ze ook in dialoog met een jonge Afghaanse vluchteling en Daphné Dumery, federaal parlementslid en schepen voor N-VA in Blankenberge.

Met de actie wil de mensenrechtenactivisten het migrantenprobleem aan de kaak stellen. De wereld wordt momenteel geconfronteerd met de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Vijftig miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Een klein deel van hen zoeken hun toevlucht tot Europa en riskeren daarbij hun leven in gammele bootjes op de Middellandse Zee.Van januari tot april 2015 stierven maar liefst 1.721 mensen op de Middellandse Zee. Amnesty International verwacht van de EU en haar lidstaten dat er meer ingezet wordt op manieren om kwetsbare vluchtelingen veilig naar Europa te brengen. Dit kan door het aantal hervestigingsplaatsen en humanitaire visa fors te doen stijgen.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier