Jongeren met psychische problemen kunnen binnenkort terecht in het Overkop-Huis in Oostende

Habbekrats-psycholoog Caro Lenoir, Roy Soenen, Roy Silverans en Maarten Busschaert voor het Huis aan Zee, waar binnenkort ook het Overkop-Huis zal gevestigd worden. © JRO
Redactie KW

In Oostende komt er dankzij de Rode Neuzen Dag binnenkort een Overkop-Huis. Organisatoren VTM, Qmusic en Belfius zamelden in totaal maar liefst 4.103.677 euro in tijdens de hele campagne.

Met het ingezamelde geld wilden de organisatoren enkele Rode Neuzen Dag-huizen oprichten. De Rode Neuzen Dag-huizen zouden een fysieke plek moeten zijn waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen om zich te ontspannen, maar ook voor snelle professionele hulp. De naam ‘Overkop’ werd gekozen samen met jongeren in Vlaanderen. Verschillende organisaties konden zich inschrijven na afloop van de Rode Neuzen Dag-finale om via het Rode Neuzen Fonds hun schouders te zetten onder een Overkop-Huis in hun provincie.

Samenwerking

Donderdag maakte VTM-gezicht Evi Hanssen bekend dat voor West-Vlaanderen Oostende werd uitgekozen. Daar komt binnenkort het Overkop-Huis. De organisatoren gaan hiervoor samenwerken met de organisatie Habbekrats uit Oostende. Habbekrats Oostende is een groot, integraal project voor de kinderen van de zee. De organisatie bestaat uit ‘Huis aan Zee’, een mobiele pleintjeswerking en het ‘Tienerstrand Huis aan Zee’. Jongeren uit Oostende kunnen er op elke weekdag terecht om elkaar in de eerste plaats te ontmoeten, maar ook om deel te nemen aan spel en vorming. Met hun contacten in het jeugd- en welzijnswerk kunnen ook jongeren in nood er terecht.

Waar ons team bestond uit jeugdwerkers, zal dat nu versterkt worden met mensen uit de professionele sector

“In principe verandert er voor ons niet zoveel”, vertelt Roy Soenen namens Habbekrats. “We werken wel rond kinderen van de zee, maar eigenlijk is iedere jongere hier welkom. Wat wel kan veranderen is dat er nu misschien jongeren uit andere steden langs gaan komen. Het Huis aan Zee zal nu een Overkop-Huis worden. Net als wij heeft de Rode Neuzen Dag als functie het verbinden. Wij gaan de jongeren helpen via onze ‘rode verdieping’. Er zal ook steeds iemand van JAC en van het CAW West-Vlaanderen aanwezig zijn. Zij gaan onze werking ondersteunen door de jongeren naar het Overkop-Huis door te verwijzen. In april opende het Huis aan Zee zijn deuren, de plannen waren er om uiteraard verder uit te breiden. Dankzij de steun van het Rode Neuzen Fonds komt alles in een stroomversnelling terecht. Het zorgt er voor dat we de jongeren nog meer gaan kunnen ondersteunen. Waar ons team bestond uit jeugdwerkers, zal dat nu versterkt worden met mensen uit de professionele sector. Met Caro Lenoir hebben we ondertussen ook onze eigen Habbekrats-psycholoog, maar eigenlijk doen we allemaal hetzelfde. De jongeren ondersteunen, een luisterend oor bieden en ze helpen waar kan, daar draait het bij ons om. We willen de jongeren een warme, fijne plaats aanbieden waar ze zich thuis voelen. Als eerbetoon aan Rode Neuzen Dag staat op de bovenste verdieping van het Overkop-Huis een kleurrijke clown met een rode neus.”

Lokale projecten

Naast Oostende komt er ook in Tienen, Gent, Mechelen en Genk een Overkop-Huis. Daarnaast werden ook fondsen voorzien voor lokale projecten die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie. Zes lokale projecten in West-Vlaanderen kregen daarvoor een budget toegekend. Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Ieper-Roeselare-Veurne detecteert vroegtijdig psychische problemen bij jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Zij krijgen een budget om hun werking verder uit te breiden. Het tweede project is Hartwijs uit Poperinge. Zij leren jongeren omgaan met emoties en maken het onderwerp psychische problemen bespreekbaar. Ook JOC Ieper vzw, die samen met het OCMW van Ieper, groeps- en individuele trainingen aanbiedt aan jongeren rond de thema’s ‘weerbaarheid’, ‘opkomen voor zichzelf’, ‘groepsdruk’ en ‘zelfvertrouwen’ werd gekozen.

Een vierde project is vzw Vertrouwenscentrum Kindermishandeling West-Vlaanderen. Zij bieden een groepsgericht aanbod voor ouders en kinderen in vechtscheidingen. Voorlaatste in het rijtje is het project ‘Time-out TOpop’, een project van de scholen De Ast en De Pinker uit Poperinge. Zij helpen jongeren die het op school moeilijk hebben. Als laatste werd CCG Largo, dat creatieve ateliers aanbiedt in de regio’s Ieper, Veurne en Roeselare om kwetsbare jongeren hun verhaal op een alternatieve manier te vertellen, gekozen. West-Vlaanderen krijgt zo met zeven van de in totaal zeventien projecten in Vlaanderen het grootste deel toegekend.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier